• Un spațiu luxos, denumit „Ladies Lounge”, decorat cu smarald și mobilier opulent, este creat special pentru femei în cadrul muzeului.
  • Un locuitor din New South Wales acuză muzeul de discriminare, afirmând că interdicția de acces în „Ladies Lounge” încalcă drepturile sale și că aceasta este ilegală conform legii anti-discriminare a statului.
  • Angajații muzeului își susțin apărarea legală, argumentând că expoziția a fost concepută pentru a promova egalitatea de șanse pentru femei și pentru a corecta un dezechilibru istoric.

În interiorul faimosului Muzeu de Artă Veche și Nouă din Tasmania se află un cub mare, acoperit cu smarald, scrie BBC.

Pereții sunt perdele groase de mătase. În interiorul lor, un candelabru în cascadă atârnă deasupra unei canapele de catifea în formă de falus și a unei podele de marmură în carouri. Aurul opulent accentuează totul – de la arta înrămate de pe pereți până la mobilier.

Femeile sunt întâmpinate și li se oferă șampanie de către majordomi bărbați „care trăiesc pentru a le servi”. Dar bărbații sunt în mod evident absenți, fiind respinși la intrare.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Acest „Ladies Lounge” preia conceptul unui vechi pub australian și îl întoarce pe dos.

Abia în 1965, femeile au obținut dreptul de a bea în barurile din țară. Anterior, ele erau relegate în camere secundare murdare, dacă erau admise, și adesea erau taxate la prețuri exorbitante pentru băutura lor.

Astfel, expoziția – care conține unele dintre cele mai apreciate lucrări ale muzeului, de la Picasso la Sidney Nolan – a fost concepută ca o piesă de artă interactivă, menită să ofere femeilor un loc sigur în care să se bucure de compania celorlalți, subliniind în același timp excluderea cu care s-au confruntat timp de decenii.

Artista Kirsha Kaechele îl numește un „spațiu esențial pentru perspectivă și resetare din această lume ciudată și dezbinată a dominației masculine”.

Și este unul care acum ar putea fi luat de un bărbat.

Jason Lau, locuitor din New South Wales, a reclamat că muzeul, cunoscut sub numele de Mona, se angajează într-o discriminare ilegală.

Săptămâna aceasta, acuzația a culminat cu o audiere în instanță cu miză mare – plină de dramatism și teatru.

Reparație sau discriminare?

Ziua de marți a început cu un grup mare de femei îmbrăcate în costume de mare putere, îmbrăcate în perle și cu ruj roșu, care au mărșăluit spre audiere pentru a o susține pe Kaechele.

Lau, în schimb, a apelat fără tam-tam prin intermediul unei legături video. El a vizitat Mona – cunoscut de mult timp pentru arta sa provocatoare – în timp ce se afla într-o excursie în Tasmania în aprilie anul trecut, a spus el, și a cumpărat biletul de 35 de dolari, așteptându-se să aibă acces la întregul muzeu.

„Am fost destul de surprins când mi s-a spus că nu voi putea vedea o singură expoziție, Ladies Lounge”, a spus el.

Reprezentându-se pe el însuși, Lau a susținut că aceasta încalcă Legea anti-discriminare a statului.

„Oricine cumpără un bilet se așteaptă la o furnizare echitabilă de bunuri și servicii în conformitate cu legea”.

Muzeul este de acord că expoziția face într-adevăr discriminare. Dar a susținut că domnul Lau nu a pierdut nimic – a experimentat opera de artă exact așa cum a fost prevăzut.

„O parte a experienței constă în faptul că ți se refuză ceva ce este dorit”, a declarat avocatul Mona, Catherine Scott, potrivit ziarului local The Mercury.

Femeile au fost adesea marginalizate din locurile de putere sau de prestigiu, iar expoziția a fost inspirată pentru a corecta un dezechilibru care exista la Mona, spune doamna Kaechele, al cărei soț deține muzeul.

„Îi exclude pe bărbați și aș minți dacă aș spune că nu mi se pare excitant”, a declarat ea în cadrul audierii, potrivit The Mercury.

În timp ce partidele se certau, susținătorii muzeului au furat oarecum din lumina reflectoarelor. Aveau perioade de liniște și tăcere completă, înainte de a se mișca într-un fel de dans subtil și sincronizat – încrucișându-și picioarele și sprijinindu-și capul pe pumnii lor, strângându-și inimile sau privind în jos pe ochelarii lor. Una dintre ele chiar stătea acolo, răsfoind cu atenție texte feministe și luând notițe.

Aparent imperturbabile, părțile au continuat să se certe. În cele din urmă, doamna Scott a spus că Mona are o apărare legală. Legea – așa cum este scrisă – permite discriminarea dacă este „concepută pentru a promova egalitatea de șanse pentru un grup de persoane care sunt dezavantajate sau au o nevoie specială din cauza unui atribut prescris”.

Potrivit Nine, atunci când a fost rugată de vicepreședintele tribunalului, Richard Grueber, să explice cum face acest lucru lucrarea de artă, doamna Kaechele a spus: „Am luat ceva care a fost folosit pentru a ține femeile în jos și l-am transformat într-un spațiu triumfător pentru [ele]”.

Citește și