• Spitalul investighează accesul neautorizat la dosarele medicale ale Prințesei Catherine.
  • Clinica londoneză a avertizat că va lua măsuri disciplinare împotriva celor care încalcă confidențialitatea pacienților.
  • Spitalul are sisteme de monitorizare pentru a detecta și investiga eventualele încălcări ale confidențialității.

Spitalul în care Catherine, Prințesa de Wales, a suferit o operație abdominală a declarat că „orice încălcare” a informațiilor despre pacienți va fi investigată, scrie BBC.

Aceasta a fost făcută în urma unor informații conform cărora un membru al personalului a încercat să acceseze informațiile medicale ale acesteia.

Clinica londoneză – folosită frecvent de membrii familiei regale – a declarat că nu are „niciun loc” pentru cei care încalcă în mod intenționat încrederea pacienților sau a colegilor.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Anterior, Biroul Comisarilor pentru Informații a declarat că a primit un „raport de încălcare” și că face cercetări.

Al Russell, directorul executiv al London Clinic, a declarat într-o declarație că toți angajații săi sunt „foarte conștienți” de „îndatoririle lor individuale, profesionale, etice și legale în ceea ce privește confidențialitatea pacienților”.

„Ne mândrim enorm de grija și discreția excepționale pe care ne propunem să le oferim tuturor pacienților noștri care ne acordă încrederea lor în fiecare zi”, a continuat el.

„Dispunem de sisteme pentru a monitoriza gestionarea informațiilor despre pacienți și, în cazul oricărei încălcări, vor fi luate toate măsurile de investigare, reglementare și disciplinare adecvate”.

Marți, Daily Mirror a relatat că „cel puțin un membru al personalului ar fi fost prins încercând să acceseze” notițele medicale ale lui Catherine.

Ziarul a precizat că a fost lansată o anchetă internă la spitalul privat, care i-a tratat atât pe prințesă, cât și pe regele Carol al III-lea în ultimele luni.

Declarația lui Russell nu a făcut nicio referire directă la afirmațiile despre Prințesa de Wales.

Autoritatea britanică de supraveghere a confidențialității și a protecției datelor a confirmat deja primirea unui așa-numit raport de încălcare. Într-o declarație, Biroul Comisarilor pentru Informații (ICO) a declarat că „evaluează informațiile furnizate”.

Legea privind protecția datelor din 2018 transformă în infracțiune penală în Regatul Unit obținerea, divulgarea sau păstrarea cu bună știință sau din neglijență a datelor cu caracter personal fără consimțământul operatorului de date.

Această parte specifică a legii a fost folosită cel mai frecvent pentru a-i urmări în justiție pe cei care au accesat dosare medicale și financiare fără un motiv legitim, potrivit Crown Prosecution Service (CPS).

Când a fost întrebat despre presupusele încălcări la London Clinic, Downing Street a declarat că există în mod clar „reguli stricte privind datele pacienților care trebuie respectate”.

„Cred că toți vrem să o susținem pe Prințesa de Wales și, de fapt, pe Prințul de Wales, și, evident, îi dorim o recuperare cât mai rapidă”, a adăugat purtătorul de cuvânt oficial al premierului.

Raportul medical al Prințesei de Wales

Catherine a suferit o intervenție chirurgicală abdominală în ianuarie, petrecând aproape două săptămâni la Clinica din Londra, și s-a retras din funcțiile publice în timp ce se recuperează.

Palatul Kensington a declarat anterior că ea va lua o pauză de la angajamentele publice până după Paște. Dar absența prințesei a dus la săptămâni întregi de speculații online și teorii ale conspirației cu privire la starea ei de sănătate.

La sfârșitul lunii februarie, soțul ei, William, s-a retras în mod neașteptat de la o slujbă de comemorare a nașului său – fiind acuzată o „problemă personală”.

În ciuda asigurărilor date de purtătorul de cuvânt al lui Catherine că „calendarul recuperării prințesei” a fost clarificat, curiozitatea în jurul locului unde se află a crescut – în special pe rețelele de socializare.

Aceasta a ajuns la un punct culminant la începutul lunii martie, când o imagine cu Catherine și cei trei copii ai săi a fost postată pe contul oficial X al prințului și prințesei de Wales, pentru a marca Ziua Mamei.

S-a constatat că aceasta fusese editată, ceea ce a dus la retragerea ei de către serviciile de imagini din întreaga lume. Prințesa și-a cerut ulterior scuze „pentru orice confuzie”, spunând că „ocazional” a experimentat editarea fotografiilor.

Luni, o înregistrare video neclară cu Catherine și William ieșind dintr-un magazin agricol a fost publicată de ziarul Sun, dar în loc să stingă suspiciunile, imaginile par să le alimenteze.

Utilizatorii de pe rețelele de socializare au sugerat că femeia din videoclip era de fapt o sosie, dar nu există nicio dovadă care să sugereze că acesta ar fi fost cazul.

Palatul Kensington nu a negat ieșirea cuplului regal, o excursie care în mod clar se dorea a fi privată.

Citește și