• În timpul unor renovări recente, sub sala de spectacole existentă au fost descoperite scânduri din lemn.
  • Teatrul susține că documentele arată că Shakespeare a jucat în acest loc în 1592 sau 1593.
  • Dr. Jonathan Clark a fost adus la bord pentru a cerceta locul de desfășurare a activității.

Un teatru din Norfolk crede că a descoperit singura scenă pe care a jucat William Shakespeare. St George’s Guildhall din King’s Lynn este cel mai vechi teatru funcțional din Marea Britanie, datând din 1445.

În timpul unor renovări recente, sub sala de spectacole existentă au fost descoperite scânduri din lemn, care au fost datate în secolul al XV-lea. Teatrul susține că documentele arată că Shakespeare a jucat în acest loc în 1592 sau 1593.

La acea vreme, companiile de actori au părăsit capitala atunci când teatrele din Londra au fost închise din cauza ciumei. Oamenii contelui de Pembroke – despre care se crede că îl includeau pe Shakespeare – au vizitat King’s Lynn.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Avem cartea de conturi a districtului din 1592-93, în care este consemnat faptul că districtul a plătit compania lui Shakespeare pentru a veni să joace în local”, explică Tim FitzHigham, directorul de creație al Guildhall. Scândurile au fost descoperite luna trecută în timpul unui proiect de renovare la Guildhall. Ele fuseseră acoperite timp de 75 de ani, după ce în teatru a fost instalată o podea de înlocuire.

Dr. Jonathan Clark, un expert în clădiri istorice, a fost adus la bord pentru a cerceta locul de desfășurare a activității. Am vrut să deschidem o zonă doar pentru a verifica, doar pentru a vedea dacă a existat o podea mai veche care a supraviețuit aici. Și iată că am găsit asta”, spune el.

La câțiva centimetri sub podeaua modernă sunt ceea ce el crede că sunt scânduri călcate de Bard. Dr. Clark a folosit o combinație de datare cu inele de copac și un studiu al modului în care a fost asamblată clădirea pentru a data podeaua între 1417 și 1430, când a fost construită inițial Guildhall.

„Știm că aceste [scânduri] au fost cu siguranță aici în 1592, iar în 1592 credem că Shakespeare cântă în King’s Lynn, așa că probabil că aceasta va fi suprafața pe care a pășit Shakespeare”, spune el.

Citește și: