- Ceapa roșie poate fi adăugată la atât de multe feluri de mâncare – dar mulți oameni nu au nicio idee despre cum și-a primit numele inițial, mai ales că este purpurie – nu roșie.
- Un utilizator pe rețelele de socializare a întrebat: „De ce i se spune ceapă roșie când este clar violetă?”
- Potrivit antropologului Brent Berlin și lingvistului Paul Kay, totul se datorează evoluției limbajului.
Ceapa roșie este un ingredient de bază la atât de multe mese – dar nu ne oprim adesea să ne întrebăm cum și-au primit numele. Ea poate condimenta salate, sosuri și sandvișuri atunci când este folosită crudă, sau poate fi aruncată într-o tigaie care fierbe la foc mic alături de pește la cuptor sau carne tocată.
Advertisment
Dar utilizatorii rețelelor de socializare s-au întrebat recent cum și-a primit numele această legumă atât de îndrăgită – mai ales având în vedere că este de culoare mov, nu roșie. Un utilizator pe rețelele de socializare a întrebat: „De ce i se spune ceapă roșie când este clar violetă? Am luat niște ceapă roșie de la magazin și în cele din urmă m-am prins – pur și simplu nu este roșie.”
Potrivit antropologului Brent Berlin și lingvistului Paul Kay, totul se datorează evoluției limbajului. La sfârșitul anilor 1960, Berlin și Kay au studiat modul în care se dezvoltă terminologia după ce au observat similitudini puternice între termenii utilizați în 80 de limbi diferite. Aceștia susțin că majoritatea termenilor au trecut prin șapte etape evolutive distincte, prima dintre ele referindu-se la culori prin nuanțe de alb și negru.
Recomandări
De aici, se crede că roșul a devenit o „culoare descriptivă primară”, fiind folosit pentru a descrie tot ceea ce nu era alb sau negru. Abia când oamenii au început să creeze tot mai multe cuvinte pentru a descrie lumea din jurul lor, strămoșii noștri au început să inventeze cuvinte pentru a descrie roșul, movul, portocaliul și galbenul.
„Nu este vorba de un cuvânt: Roșul, din cauza omniprezenței sale ca și categorie, a fost folosit de-a lungul istoriei umane pentru a descrie culori pe care, astăzi, nu le-am considera cu adevărat roșii, iar acest lucru se poate vedea și în alte denumiri de culori oarecum inexacte pe care le folosim astăzi. Părul roșcat natural, de exemplu, are în general o nuanță mai portocalie, iar vinul roșu are cu siguranță o nuanță roșie, dar este aproape întotdeauna mai mult purpuriu decât stacojiu sau purpuriu. Într-adevăr, „roșu” este un termen general pentru un grup de nuanțe, inclusiv galben, portocaliu, roz și violet.”
Dar acesta nu este singurul motiv posibil, deoarece alții susțin că și-au primit numele pentru că foile lor purpurii au fost folosite în mod istoric pentru a face coloranți roșiatici.
„Cercetările au descoperit că, deși metoda de vopsire folosită pentru a extrage culoarea din foaia de ceapă nu este neapărat cea mai ecologică (procesul folosește mordanți metalici), colorantul rezultat poate lăsa nuanțe profunde și variate în bumbac, mătase și o serie de alte țesături”, adaugă comunicatul.
„Poți vedea același efect de colorare, într-o oarecare măsură, în alte legume roșii; varza roșie poate fi folosită ca colorant alimentar natural”.
Comentând această dezvăluire, un utilizator a spus: „Are sens, pentru că și strugurii roșii sunt cu siguranță mov”. Un alt utilizator a adăugat: „În Mexic (și bănuiesc că în toate țările vorbitoare de limbă spaniolă) le spunem „cebollas moradas”, ceea ce înseamnă „ceapă mov”. Știu că nu adaugă prea multe la răspuns, dar arată că ar putea fi vorba doar de o problemă de limbaj.” Un al treilea utilizator a spus: „Nici aceste cepe dulci nu sunt chiar dulci. Sunt atât de multe lucruri greșite în lumea cepei.”
Partenerii noștri