• Ziua mondială a artei o celebrezi în fiecare an 15 aprilie.
  • Arta plastică își schimbă forma, într-o lume marcată de războiul lui Putin.
  • Sub bombardamente tinerii din Harkov știu cât contează arta.


Ziua mondială a artei o celebrezi în fiecare an, pe 15 aprilie. Asta pentru că e ziua în care s-a născut Leonardo da Vinci. Arta acestuia s-a întâlnit de multe ori cu războiul. Iar invazia lui Putin a dat peste cap și viața artiștilor ucraineni.

Artiștii, din ONG-ul Cosmos Tabir, de la Kiev, construiesc baricade și lucrează la veste antiglonț. ,,Ne ducem la un depozit de dotări și luam mici structuri metalice. Am început să facem baricade antitanc la scară largă. Acum facem sobe cu burduf, plăci antiglonț. De asemenea, coasem veste. Totul este în mișcare. Un lucru îl determină pe altul. Am cunoscut oameni noi. Acum avem o producție la scară largă de veste antiglonț de la A la Z”.

Artiștii știu că lupta lor nu mai este o metaforă

,,Aici nu luptăm nici măcar pentru libertate, ci pentru existență. De aceea nu am avut niciodată în plan ideea de a fugi și mă bucur că am venit aici, în acest loc. Mă simt demnă aici.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Chiar și sub bombardament, tinerii din Harkov știu cât contează arta iar adăpostul a devenit scena lor. Poeți și muzicieni interpretează hit-uri, recită versuri ca să ridice moralul în adăpost și pentru a strânge bani să-i susțină pe cei care luptă.
,,Viața este creată pentru a te bucura. În timpul războiului, este important să o faci și mai mult pentru a nu-ți pierde speranța, credința și dragostea și pentru a găsi puterea de a lupta și de a-i inspira pe alții”.

Arta plastică își schimbă forma, într-o lume marcată de războiul lui Putin asupra Ucrainei. Lacul din fața Ambasadei Rusiei din capitala Lituaniei a fost colorat în roșu, în semn de protest.

Campioana lituaniană de înot, Ruta Meilutyte, care a înotat în lacul vopsit, a declarat într-un tweet că ,,Spectacolul Swimming Through” este un apel la acțiune în sprijinul poporului ucrainean care se confruntă cu genocidul comis de Putin.

Elizaveta cântă împreună cu 300 de lituanieni. Ea a fost nevoită să fugă din Ucraina după invazia rusă din 2014. Este cel mai bun exemplu pentru felul în care muzica îi aduce împreună pe artiștii din toate colțurile lumii și din generații diferite.