- Laureaţii Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison războiul ,,nebunesc şi criminal” pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina.
- Cetăţenii celor trei principale state protagoniste ale conflictului au fost premiati pentru angajamentul lor în favoarea ,,drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice” în faţa forţelor autoritare.
- Pandemia de COVID-19 i-a împiedicat în 2020 şi 2021 pe laureaţi să vină în capitala suedeză pentru a-şi primi recompensa şi cecul lor de circa 900.000 de euro.
Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul ,,nebunesc şi criminal” pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina, potrivit presei franceze.
Cetăţeni ai celor trei principale state protagoniste ale conflictului, militantul belarus Ales Beliaţki, aflat în detenţie în ţara sa, ONG-ul rus Memorial, dizolvat la ordinul justiţiei din Rusia, şi Centrul ucrainean pentru Libertăţi Civile (CCL) au fost premiate pentru angajamentul lor în favoarea ,,drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice” în faţa forţelor autoritare.
,,Războiul transformă oamenii în cifre”
,,Poporul Ucrainei vrea pace mai mult ca oricine în lume” , a declarat preşedinta CCL, Oleksandra Matviiciuk. ,,Însă, pentru o ţară atacată pacea nu poate fi obţinută depunând armele. Aceasta nu ar fi pace, ci ocupaţie” , a spus ea.
Consecinţă a bombardamentelor asupra infrastructurilor energetice ucrainene, Matviiciuk şi-a scris discursul de mulţumire pentru Premiul Nobel la lumina unei lumânări, potrivit AFP, cu puţin timp înainte de ceremonia de premiere.
În nouă luni de invazie rusă, CCL a numărat ,,peste 27.000 de episoade” de crime de război şi ,,acesta este doar vârful aisbergului” , potrivit Oleksandrei Matviiciuk. ,,Războiul transformă oamenii în cifre. Trebuie să redăm numele tuturor victimelor crimelor de război”, a subliniat ea.
„Ambițiile imperiale” ale lui Putin
Cu vocea gâtuită de emoţie în timpul discursului său susţinut la Grand Hotel din Oslo, Maitviiciuk a îndemnat din nou la înfiinţarea unui tribunal internaţional care să-i judece pe ,,Putin, Lukaşenko şi alţi criminali de război” .
Colaureatul rus, preşedintele Memorial, Ian Ratcinski, a denunţat ,,ambiţiile imperiale” moştenite de la Uniunea Sovietică şi care ,,încă sunt în floare astăzi”.
,,A rezista Rusiei este echivalent cu fascismul”
Rusia lui Putin a deturnat sensul istoric al luptei antifasciste ,,în folosul propriilor interese politice” , a spus el. De acum, ,,a rezista Rusiei echivalează cu a rezista fascismului” , a deplâns el.
O denaturare ce furnizează ,,justificarea ideologică a războiului de agresiune nebunesc şi criminal împotriva Ucrainei” , a afirmat Ratcinski, în pofida interdicţiilor impuse de Moscova de a critica public invazia.
La Stockholm, unde sunt decernate alte Premii Nobel sunt nu mai puţin de 26 de câştigători ce vor participa anul acesta la festivităţi.
Pandemia de COVID-19 i-a împiedicat în 2020 şi 2021 pe laureaţi să vină în capitala suedeză pentru a-şi primi recompensa şi cecul lor de circa 900.000 de euro.