• Bursa din New York a declarat că nu mai intenționează să delisteze trei mari companii chineze de telecomunicații, după ce abia săptămâna trecută anunțase contrariul
  • China reprezintă cel puțin o pătrime din veniturile externe ale SUA.
  • Azi acţiunile celor trei companii chineze au crescut la Bursa din Hong Kong, China Unicom, cu 8,5%, China Telecom cu 8%, iar China Mobile cu 7%.

După ce, în noiembrie, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin prin care erau interzise investiţiile americane în firmele chineze deţinute sau controlate de forţele militare, pe 31 decembrie 2020, Bursa de la New York (NYSE) anunţa că va delista China Mobile, China Telecom şi China Unicom. Acum, Bursa a anunțat într-o scurtă declarație că a luat prezenta decizie în urma unor „consultări suplimentare” cu autorităţile de reglementare, scrie Reuters.

„(Aceasta) arată cât de puțină claritate există în acest set de orientări de reglementare până în prezent, mai ales în preajma momentului în care SUA își schimbă administrația”, a declarat Tariq Dennison, director la GFM Asset Management din Hong Kong.

Marţi, acţiunile celor trei companii chineze au crescut la Bursa din Hong Kong, unde sunt, de asemenea, listate. China Unicom a avut o creștere de 8,5%, China Telecom, 8%, iar ale China Mobile, 7%.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cele trei companii îşi obţin integral veniturile din China şi nu au o prezenţă semnificativă în SUA.

Unii analiști au declarat că delistările nu erau necesare, chiar dacă investițiile în companiile afiliate au fost interzise.

Alții au spus că această schimbare a apărut întrucât „China reprezintă cel puțin o pătrime din veniturile externe ale SUA (prin bursele de valori). Este un lucru inteligent”, a declarat Francis Lun, director al companiei Geo Securities.

Pe pieţele bursiere americane sunt listate în prezent peste 200 de firme din China, cu o capitalizare de piaţă totală de 2.200 de miliarde de dolari.

Ministerul de Externe al Chinei a reiterat marți faptul că statutul Statelor Unite, ca centru financiar internațional, se bazează pe încrederea pe care companiile și investitorii globali o au în certitudinea regulilor sale.

Decizia de azi a Bursei americane a dus la ridicarea pentru scurt timp a yuanului, existând speranța că asta ar putea duce la o relaxare a tensiunilor geopolitice, dar unii nu cred că președintele ales Joe Biden va aduce o schimbare rapidă în acest sens.

„El moștenește o poziție de tensiune în relațiile SUA-China și probabil nu va dori ca primele sale 100 de zile să rămână în memorie ca niște concesii instantanee”, a declarat Dennison.