• Casa pasivă este călduroasă iarna şi răcoroasă vara
  • Facturile sunt reduse aproape de zero lei
  • Casele de la Cluj sunt construite din materiale naturale
  • Casa pasivă de 250 se metri pătraţi costă în jur de 480.000 de euro

Clujul va avea în curând primul cartier de case pasive premium din Europa de Est. Un arhitect a experimentat pe propria casă cum să reducă facturile aproape de zero. Acum, împreună cu o echipă de arhitecți, construiește un cartier întreg

O casă pasivă înseamnă un consum de energie extrem de redus. Este călduroasă iarna şi răcoroasă vara, fară centrală pe gaz sau alte surse de încălzire. Faţă de o construcţie clasică, costurile de încălzire şi răcire sunt cu 90% mai mici. Asta are un preț pe măsură: între 400.000 şi 480.000 de euro.

Alin Mustea, CEO BioBuilds, Proiect case pasive: “Asta înseamnă că aceste case consumă aproximativ 5% din cât consumă casele normale pentru încâlzire şi răcire. De exemplu într-o casă pasivă, pe lângă faptul că avem o temperatură constantă, funcţionează ca şi un termos. Avem opt case dintre care trei sunt în proces de negociere. O casă costă între 400.000 şi 480.000 de euro.”

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Alin Mustea, CEO BioBuilds, Proiect case pasive: “Sistemul de pereţi este un prefabricat creat de noi, care are ca şi izolaţie paie pe interior, fibră de lemn pe exterior şi respectiv gips carton în interiorul casei.”

Raisa Humeniuc, corespondent Aleph News: “În casa sănătoasă nu ai nevoie de calorifere sau gaz. Sistemul de ventilaţie cu recuperator de caldură îţi asigură o temperatură confortabilă, dar şi apă caldă. În plus cheltuielile la o astfel de locuinţă sunt aproape zero.”