Cum va jongla Biden cu banii. Adrian Mitroi: „Banca Centrală trebuie să fie la pachet ca să salveze planurile ambițioase ale democraților”

  • Biden vrea să crească impozitul pe profit al companiilor din SUA la 28%, de la 21% cât e în prezent
  • Agenda lui Biden va reduce cu 9,2% veniturile companiilor din indicele din S&P 500, spun analiştii străini
  • 2.000 miliarde dolari – plan de investiţii în infrastructura din Statele Unite
  • Joe Biden a promis investiții majore în energie durabilă
  • 1,7 trilioane de dolari pe zece ani ar putea fi dați pentru cercetarea tehnologiei „verzi”
  • Biden vrea readerarea Statelor Unite la Acordul Climatic de la Paris din anul 2015
  • Statele Unite ar trebui să ajungă la zero emisii până în anul 2050
  • Joe Biden vrea să extindă programul de asigurări ” Obamacare”
  • Planul va costa 2,25 trilioane de dolari în următorii 10 ani

Taxe mai mari pentru companii și pentru bogați, extinderea programului de asigurări de sănătate Obamacare și un plan ambițios de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de dolari. Sunt doar câteva dintre promisiunile din programul economic gândit de Joe Biden și Kamala Harris, cei care așteaptă să preia ștafeta Casei Albe.

Ce efecte vor avea aceste măsuri asupra economiei mondiale și, implicit asupra României

Adrian Mitroi, analist financiar și profesor de economie: „O sumă care iese în evidență sunt cei 400 de mii. Taxarea pe averi este de fapt taxarea pe venituri. Facem un calcul simplu, pe an 400 de mii, să zicem 100 de mii de lei pentru o familie de români. Să zicem că avem un șef de guvern care ne-ar propune pentru familiile cu peste 2.000 de euro o impozitare suplimentară. În stilul și în mantra democrată fiecare președinte a făcut acest lucru, a fost linia directoare a discursului fiecărui democrat. A fost transferul acela de avere și venituri de la cei care câștigă foarte mult către cei care au nevoie. Ne închipuim că va urma o perioadă în care cantitatea teribilă de credit este în economia americană și nevoia excepțională, vorbeați mai devreme 2-3 trilioane, scoate dintr-o economie, asta înseamnă că, și asta cred că e cel mai important element pe care îl putem scoate de aici. Banca Centrală este singurul cumpărător care trebuie să fie la pachet ca să salveze planurile ambițioase ale democraților. Va cumpăra aceste titluri și va juca o economie care este într-adevăr o formă paradoxal economică foarte bună. Semn că bursele sunt foarte optimiste de o săptămână și agrează acest gen de abordare”