• România are cele mai mici scumpiri la locuințe din UE, din ultimii 10 ani
  • Casele s-au ieftinit cel mai mult în Grecia, Italia și Spania, conform Eurostat
  • În Estonia, Lituania și Irlanda acum plătești dublu pentru o locuință, comparativ cu 2010

Piață chiriilor s-a prăbușit în 2020, mai ales în orașele mari. De exemplu, în Capitală, studenții au plecat, iar în lockdown piață chiriilor a scăzut cu 30%. Iar prețurile apartamentelor au crescut cu 5% în 2020 și trendul s-ar păstra.

Cu toate acestea, conform datelor Eurostat, Romania are cele mai mici creșteri de preț din Uniunea Europena, din ultimii 10 ani.

Casele și-au majorat prețurile cu mai puțin de 10%, iar chiriile cu aproape 20%, comparând 2020 cu 2010. Dar avem cele mai mici creșteri de prețuri. Chiriile s-au scumpit mai mult datorita cererii tot mai mari în ultimii 10 ani. Pentru că au apărut corporațiile, oferta variata de job-uri, faptul că te poți muta ușor dintr-un oraș în altul cu job-ul, cu studiile a încurajat închirierea.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cumva față de 2010, am căpătat noi obiceiuri din vest și exista mai multa mobilitate a populației, mai ales cea tânără. De asemenea, că tot vorbim de 2010, o explicație ar fi și temerile pe care le-am dobândit atunci, când dacă aveai rate la un apartament, era o povară să le plătești.

Sunt state unde preturile au scăzut și cu 30% și aici iți dau exemplul Greciei sau cu 15% că în Italia. Cele mai mari creșteri au fost în Estonia și Lituania, unde atât vanzariele cât și chiriile și-au dublat prețurile în ultimul deceniu.