• Mâncarea fine dining își modifică gustul din cauza frigului când e servită la terasă
  • Restaurantul Sub Tâmpa, specializat pe fine dining, este funcțional doar în weekend
  • Valentin a fost nevoit să închidă în timpul săptămânii, căci aruncă materie primă
  • În restaurant o masă era ocupată mai bine de două ore, iar la terasă 40 de minute
  • La cină oaspeții savurau mâncare pe acorduri de pian și vioară, înainte de pandemie

Budincă din pâine cu cremă de miere și petale murate de trandafiri, pastă de creier cu coniac și pară marinată în vin roșu sau limbă de vită și fondant de cartofi. Sunt câteva dintre preparatele pe care le poți savura la un restaurant fine dining, din Brașov. Însă doar în weekend. Valentin, patronul, e nevoit să-și țină restaurantul închis în timpul săptămânii când numărul turiștilor este mic.

Valentin Șoneriu, proprietarul restaurantului Sub Tâmpa: „Noi lucrăm cu foarte multe materii prime pe care le cumpărăm în ziua respectivă, aproape tot ce avem. Tartarul de pește, de exemplu, nu poate fi făcut din altceva decât din pește foarte proaspăt, nu poate fi stocat. Un număr de luni am aruncat multă materie primă.”

Este imposibil să supraviețuiască doar cu terasa

A angajat designer de interior pentru restaurant, iar când autoritățile i-au pus lacătul pe ușa a încercat să supraviețuiască prin terasă. Este imposibil spune el, mai ales când afară temperaturile sunt scăzute. A investit în tehnologie pentru a scoate preparatele la 55 – 60 de grade, pe masa clienților. Frigul îi strică planul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Valentin Șoneriu, proprietarul restaurantului Sub Tâmpa: „Să ajungă să se răcească în farfurie și să își schimbe textura și tot profilul preparatului. Noi în special pe sosuri și piureuri avem niște proceduri extrem de riguroase. Tot efortul nostru de a crea niște preparate cum ne dorim, este complet aruncat la gunoi.”

„Oaspeții noștri nu mai petrec la fel de mult timp în locație

Din cauza asta, oaspeții restaurantului nu-și mai comandă preparatele gourmet din meniu, ca până acum. La terasă, în frig, nu îți mai arde de finețuri.

Răzvan Cazau, șef de sală: „Oaspeții noștri nu mai petrec la fel de mult timp în locație odată cu venirea frigului pentru că este un disconfort destul de mare. Nu mai sunt la fel de sociabili, calzi, ca să zic așa. Sunt foarte mulți care comandă doar un singur fel de mâncare tocmai pentru a nu sta foarte mult în frig.”

Timpul mediu de stat la terasă este de 40 de minute, față de peste 2 ore cât petreceau la masă în interior și se bucurau de programele artistice.