Startup-ul UiPath se pregăteşte pentru listarea la bursa din New York. Fondatorul Daniel Dines deține acțiuni în valoare de 1.75 miliarde de dolari

UiPath Foto: Profimedia

Daniel Dines, fondatorul UiPath – cel mai valoros start-up tech pornit din România, mai deţine 110.653.498 de acţiuni clasa B, respectiv 5% din cele 2,1 miliarde de acţiuni emise de producătorul de roboţi software, conform calculelor ZF realizate pe baza documentelor publicate în vederea listării.

Având în vedere cea mai recentă evaluare a UiPath – de 35 de miliarde de dolari – pachetul de acţiuni pe care îl deţine Daniel Dines are o valoare de 1,75 de miliarde de dolari.

O singură acţiune clasa B, cum sunt cele deţinute de Dines, poartă drepturi de vot cât 35 de acţiuni clasa A, conform sursei menţionate. Chiar şi în condiţiile în care Daniel Dines are 1,75 mld. dolari, nu l-a depăşit pe Ion Ţiriac, care, potrivit calculelor ZF, ar avea o avere de 5 mld. euro.

UiPath, cel mai valoros start-up de IT pornit din România, a dezvăluit aceste date odată cu depunerea proiectului de prospect pentru listarea la New York, anunţând momentan că doreşte să strângă o sumă de un miliard de dolari – dar fără a oferi detalii precum numărul de acţiuni care va fi disponibil sau gama de preţuri, ceea ce indică faptul că de fapt suma va fi mai mare.

Compania condusă de fostul angajat al Microsoft Daniel Dines a avut în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2021 venituri totale mai mari cu 81%, de 607,6 milioane de dolari, în timp ce pierderile nete s-au redus semnificativ de la 520 de milioane de dolari, la 92,4 milioane de dolari.