• Există mișcări pe verticală în mai multe zone din Capitală
  • Cartierele se deplasează și cu câteva zeci de milimetri anual
  • Asta dovedește că trebuie făcute toate studiile ca la carte

Bucureștiul se mișcă de sus în jos câteva zeci de milimetri pe an. Și chiar dacă nu observi cu ochiul liber treaba asta, trebuie să știi că nu e de joacă, atunci când vine vorba de construcții. Un studiu făcut de Sixense România arată amploarea, în zonele din jurul lacurilor și a râului Dâmbovița.

În principal sunt afectate zonele din jurul apelor. Este vorba, în primul rând, despre zonele din apropierea lacurilor sau a Râului Dâmbovița, precum Splaiul Unirii, Calea Giulești, zona Republica, Militari, Berceni sau Pipera. Asta arată un studiu făcut în perioada 2017-2020.

În ceea ce privește tasarea, maximul a fost de minus 55 de milimetri și 45 de milimetri în ceea ce privește ridicarea masivului de teren. Spre exemplu, în zona Râului Dâmbovița, tasarea a fost de 39 de milimetri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce spun experții

Alexandru Badea este profesor universitar, dar și membru al Agenției Spațiale Române. Accesta îți explică fenomenul: „Mișcările crustale sunt o realitate pe toată planeta. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, ci trebuie să luăm măsuri astfel încât să nu avem probleme. Albiile râurilor care străbat Bucureștiul sunt pline de nisip. Și atunci acestea creează probleme de stabilitate.“

Mircea Râmniceanu este inginer constructor. Îți spune ce se poate întâmpla dacă un constructor nu ia în calcul aceste mișcări: „Tasările pe verticală pot afecta dacă ele nu sunt tratate corespunzător în faza de proiectare. Dacă nu s-au luat în calcul aceste tasări la un timp de când apar fisuri pe clădiri, fisuri pe construcții, aceste lucrări pot fi consolidate fără niciun fel de problemă.“

Mariana Garstea este reprezentant al companiei care a făcut aceste studii. Îți spune că studiul dovedește din nou că trebuie să construim cu toate măsurile de protecție luate în calcul.

Mariana Garstea, reprezentant Sixense România: „Studiul ne confirmă încă o dată că trebuie să construim durabil și cu foarte mare grijă față de patrimoniul existent. Toți cei care demarează orice proiect astăzi de construcție în București, trebuie să se gândească la patrimoniul existent construit care este în zona de influență.

Locuitorii spun că au observat efectele acestor mișcări, dar nu îi îngrijorează, s-au obișnuit.