• Marea Britanie a ieşit şi din programul Erasmus Plus
  • Agenţiile care trimiteau studenţi în UK au mari pierderi financiare
  • Tinerii pot alege în continuare să studieze în Irlanda de Nord
  • Tinerii care pleacă în UK vor trece prin mai multe etape birocratice

Brexit-ul a venit la pachet cu multe constrângeri. Marea Britanie a părăsit şi programul Erasmus. Și nu au de suferit doar studenţii. Agențiile care trimiteau tineri acolo au mari pierderi financiare.

Dacă vorbim şi de organizaţii, dar şi de beneficiari în sine, organizaţiile vor avea foarte mult de suferit. Cele care se bazau într-o mare măsură pe resursele financiare care veneau inclusiv prin programul Erasmus Plus. Undeva la 400 milioane de lire sterline anual”, a explicat Constantin Dedu, președinte Imago Mundi.

Tinerii care vor să studieze în Marea Britanie mai pot ajunge, totuşi, în Irlanda de Nord. Iar în cazul universităţilor englezești, vor trebui să strângă cureaua. Fără Uniunea Europeană, procesul va fi îngreunat.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Studenţii vor fi afectaţi prin faptul că practic apar noi proceduri birocratice cu care vor trebui să se confrunte, de asemenea vor creşte şi costurile în mod automat. Vor trebui să dovedească şi că au resursele financiare necesare pentru a se susţine acolo.”, a mai adăugat Constantin Dedu.

Mii de tineri au studiat de-a lungul timpului prin programul Erasmus. Elena a beneficiat de el și îţi spune ce pierde un student care nu are ocazia să participe.

Cred ar pierde foarte mult pe partea de experienţă pur şi simplu culturală. Cred că pierde foarte mult din ce înseamnă beneficiul ăsta de a călători pur şi simplu şi de a vedea alte perspective. Oportunitatea asta de a afla cum gândesc alţii, cum acţionează alţii, în contexte similare.”, a spus Elena Saucă, studentă în cadrul programului Erasmus.