- Ligia Deca cere instalarea de camere video, de sisteme de supraveghere în școli, pentru a combate violența
- Camerele audio-video pot fi instalate fără acordul elevilor sau al profesorilor și părinților
- Sindicatele consideră că măsura încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor români
- Sindicaliștii propun alte măsuri pentru combaterea actelor de violență din școli
- Magda Ciohodaru: Este importantă obținerea acordului din partea profesorilor și a părinților
Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea introducerea camerelor video în
instituțiile de învățământ fără acordul cadrelor didactice, părinților sau elevilor. Atât președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, cât și președintele Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, consideră că că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români.
„Şcoala trebuie să rămână un spaţiu al educaţiei, dar nu prin forţă, violenţă, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. Şcoala trebuie să fie spaţiul dezvoltării intelectuale şi emoţionale, al creativităţii şi al cultivării relaţiilor sănătoase interpersonale, precum şi al respectului reciproc. ” arată un comunicat semnat de reședintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, cât și de președintele Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.
Profesoara Magda Ciohodaru îți spune mai multe: „Nu este neapărat o problemă folosirea camerelor video în sălile de clasă. Însă, așa cum spun și sindicatele, și colegii mei chiar consideră că ar fi ilegală folosirea lor fără acordul cadrelor didactice dar și al părinților. Deci toți cei implicați în procesul de învățământ trebuie să fie de acord cu această măsură”.
Părinte: Am putea avea acces mult mai bine la tot ceea ce se întâmplă în sala de clasă
Sindicaliștii din educație consideră însă că măsura luată de Ministrul Educației este un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor români. Astfel, propun soluții alternative pentru a combate violența din școli, precum creșterea numărului de psihologi. Valentina Cioară, părinte de elev, îți explică situația: „Din punctul meu de vedere introducerea în școli a camerelor de supraveghere este un lucru foarte bun, esențial, aș spune eu. Din foarte multe puncte de vedere. Noi, părinți am putea avea acces mult mai bine la tot ceea ce se întâmplă în sala de clasă. Aș ști că comportamentul copiilor este un pic mai atent față de dascăli, știind că sunt supravegheați. Și atunci nu ar mai face lucrurile mai puțin plăcute”.