• Elevii din clasa a XII-a s-au pregătit încă de la începutul anului pentru susținerea probelor la bacalaureat, o echivalare nu îi avantajează.
  • Susținerea probelor de către elevi reprezintă radiografia nivelului la care se află cunoștințele lor.
  • Amânarea examenelor naționale ar însemna amânarea intrării oficial în posesia diplomei de bacalaureat și ratarea admiterii la facultățile din străinătate.

Guvernanții par că au abandonat total dialogul cu reprezentanții profesorilor, iar șansele reluării anului școlar 2022-2023 tind spre zero. Declarațiile Ligiei Deca referitoare la posibilitatea ca probele de competențe să fie echivalate cu notele de la liceu trădează strategia Guvernului. Acesta împinge lucrurile înspre afectarea calendarului pentru capacitate și bacalaureat.

Delia Glăvan, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE) a explicat ce impact au asupra elevilor planurile Ministrului Educației, Ligia Deca: Această măsură a fost încercată în timpul pandemiei și din această cauză se ia acum în calcul ca o variantă viabilă. Noi vrem să atragem atenția că perioada pandemiei a fost totuși o situație de forță majoră și nu este comparabilă practic cu cea de acum. Elevii din clasa a XII-a s-au ocupat încă de la începutul anului, sau poate chiar înainte, de pregătirea lor în vederea susținerii acestor probe, astfel că o modificare în momentul ăsta nu ar fi deloc echitabilă față de ei. Și ar trebui să nu uităm că probele în sine sunt de fapt cea mai apropiată soluție pentru o evaluare reală a competențelor care stau la baza lor.

Referitor la amânarea examenelor naționale, Delia Glăvan a spus: Amânarea este, posibil, cea mai nefavorabilă opțiune în momentul de față, întrucât vine după ea cu foarte multe aspecte care sigur nu avantajează pe nimeni. Astfel, pot să amintesc aici de elevii în an terminal, în special cei din clasa a XII-a, care ar fi foarte tare impactați de o asemenea modificare. Amânarea examenelor ar însemna sosirea diplomei de bac mult mai târziu decât în momentul de față, ceea ce ar impune o perioadă mult mai strânsă între trimiterea ei la facultate și finalizarea a tot ce înseamnă procesul de admitere, astfel încât unii riscă să mai fie admiși la facultățile la care intră, în special cei care aplică în străinătate. Acolo deadline-urile sunt foarte foarte strânse, ceea ce în mod clar i-ar impacta pe elevi, le-ar impacta viitorii ani de viață.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Citește și: