• Cărțile tradiționale sunt în continuare preferate de părinți și de elevi
  • Teama multor părinți este aceea că, în timp, copilul poate avea probleme de vedere
  • Ștas: Important este ca elevul să citească, indiferent de formatul ales

Tu ce carte ai alege pentru copilul tău, una tradițională sau în format electronic? E una dintre dilemele cu care se confruntă mulți dintre părinți. Mai ales acum, în perioada pandemiei, în care copiii își petrec mult timp pe telefoane sau tablete pentru orele online.

Andreea Dinu are doi copii și nu agreează cititul pe device-uri. Cei mici au deja un program de lectură, pentru că, spune ea, este important să le dezvolte această pasiune.

„Cred că este chestie de obișnuință, așa am fost și noi obișnuiți. Noi cel puțin le dăm cărți de aventură, dar în același timp le-am cumpărat și cărți motivaționale cu niște desene foarte frumoase din care pot învăța foarte multe lucruri”, a spus părintele.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

De la începutul anului și până în prezent, la Editura Letras s-au vândut doar 20% dintre cărțile în format Ebook. Cu toate că o astfel de carte este mult mai accesibilă, economisești timp, bani și spațiu.

Andreea Popescu are 17 ani și este pasionată de citit: „Deși probabil este un concept destul de perimat, cartea fizică este una dintre preferințele mele. Este plăcerea mea să mă plimb prin librării și să-mi aleg singura cartea”.

Marian Ștas, expert în educație, este de părere că indiferent de mijloacele folosite, lectura dezvoltă gândirea critică a copilului.

„Un lucru important pe care școala îl are de făcut este de a pune în fața copiilor nevoia de lecturi și nu nevoia de a învăța pe de rost comentarii sau analize critice scrise de alții. În foarte multe sisteme educaționale occidentale, și aici menționez SUA, lectura este obligatorie. Nu intri la clasă dacă nu ai citit cartea”, spune expertul.