- OUG 57/2023, adoptată în greva profesorilor din vară prevedea majorări de 40%.
- Grila de salarizare de la 1 ianuarie se stabilește pornind de la salariul mediu brut/economie.
- Doru Grădinaru, profesor de istorie: „Absolut toate promisiunile pe care le-au făcut sunt încălcate”.
Le dă Ciolacu țeapă profesorilor? Ordonanța de urgență adoptată în greva din vară a profesorilor prevedea majorări salariale de 40%. Acum, după luni de promisiuni, Guvernul vrea să pună pe masă o nouă Ordonanță de Urgență care prevede o majorare de doar 13%, de la 1 ianuarie 2024, arată sursele.
„Nu știu cât de mult mai poate să scadă încrederea profesorilor în guvern, că încredere nu mai este de multe luni de zile. Nu avem încredere în guvern. Absolut toate promisiunile pe care le-au făcut, de când a început greva profesorilor, au fost încălcate. Absolut toate. La început s-a dat acea Ordonanță de Urgență, ulterior alta, întotdeauna se miza pe faptul că vina e la profesori, că noi suntem de vină, că nu avem încredere în oamenii politici, deși sunt aceași oameni politici de 30 de ani”, a declarat Doru Grădinaru, profesor de istorie, pentru Aleph News.
În același timp, Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024.
Profesorii sunt nemulțumiți
„Cred că pe elevi îi impactează doar indirect o hotărâre de genul acesta, însă pe profesori cu siguranță, da, pentru că au fost făcute niște promisiuni, iar acum vedem pe niște proiecte lucruri modificate față de promisiunile de acum câteva luni. Eu sper că toate aceste variante să fie cumva renegociate și cu sindicatele, astfel încât să se apropie de lucrurile care au fost promise, pentru că ar pleca cu un mare dezavantaj anul viitor, guvernanții, cu un corp profesional de sute de mii de oameni, dezamăgit”, a explicat Marian Anghel, director de școală, pentru Aleph News.
Ordonanța de urgență 57/2023 adpotată în plina grevă a profesorilor din vară, prevedea măriri de 40%.
„În primul rând ne așteptăm la un buget foarte întârziat. E anunțat pentru 22 decembbrie, probabil că va fi trecut sau se va pune problema adoptării lui în în Parlament, în intervalul dintre Crăciun și Anul Nou, în ideea că poate nu e foarte multă lume cu atenție pe subiect în perioada aceasta. Acum, în momentul în care a fost greva profesorilor din sistemul de învățământ preuniversitar, beneficiarii majorărilor salariale au fost și în alte zone”, a vorbit Daniela Vișoianu, expert în educație, în cadrul Aleph News.
Citește și
- Un incendiu a izbucnit la o hală de pe Șoseaua Berceni, sectorul 4. Pompierii intervin cu 10 autospeciale de stingere
- Academia Română decernează astăzi premiile pentru cele mai valoroase creaţii ştiinţifice şi artistice realizate în anul 2021
- Ai râs destul de politicieni, e timpul să râzi și de glumele lor. Francezii l-au desemnat în acest an pe Edouard Philippe drept cel mai amuzant om politic