• Marian Staș: „Mergem la școală să facem un lucru care ne cultivă valori, ne folosește și ne place. Despre asta este vorba în ceea ce înseamnă școală și educație pe bune”.
  • Marian Staș: „Mesajul despre vaccinare are relevanță și este esențial să fie un mesaj deschis, onest, nepropagandist. Spus într-o limbă de oameni normali la cap, nu în limbă de lemn”.

Marian Staș a vorbit despre cum putem face școală pe bune în România lui 2021, despre temerile reînceperii școlii, dar și despre vaccinarea profesorilor. Ieșim din pandemie mai imunizați, dar cu mai mulți analfabeți funcționali. Cultivă sau nu școala românească un sistem de valori de secol XXI?

Retincența unora dintre profesori la vaccinare a stârnit discuții aprinse în spațiul public. Marian Staș, expert în educație, preferă să vadă partea plină a paharului și anume pe acei colegi de breaslă care au susținut și promovat într-un mod firesc și franc vaccinarea.

„Mai degrabă, aș întoarce argumentul către cei care doresc să se vaccineze și care promovează mesajul vaccinării din interiorul breslei. Întotdeauna sunt și rezerve, sunt și obscurantisme, sunt și nevoi de informare, sunt și încremeniri în proiect, ca pe peste tot.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Dincolo de acest aspect, importantă este prezența multora dintre ei în prima linie a mesajului civic “vaccinarea are relevanță. Nu doresc să comentez ce și cum, este dreptul fiecăruia fiecare suntem în convingerile noastre, în credințele noastre, în prejudecățile noastre.

Dar, dincolo de povestea asta, este că sunt mulți, mulți oameni pe care eu îi cunosc, cu mintea deschisă, profesori curajoși și care promovează firesc, așa natural în rândul breslei mesajul și eu mă vaccinez”, a spus Marian Staș.

Marian Staș explică însă că, pentru a fi credibil, mesajul pro-vaccinare trebuie să fie onest și nepropagandist. Altfel, pică în cealaltă extremă și este lipsit de credibilitate.

„Este loc de explicații, Slavă Domnului, dar de explicații istețe, smart, deștepte. Întotdeauna este important ca decizia să rămână la cel care are de luat decizia, dar mesajul despre vaccinare are relevanță și este esențial să fie un mesaj deschis, onest, nepropagandist. În limbă de oameni normali la cap nu în limbă de lemn”, a mai spus Marian Staș.

Marian Staș: „Este firesc să manifestăm curaj al acțiunii, dar nu bezmetici”

„Previziunea mea este că școli vor începe să funcționeze fizic în 8 februarie. Nu școlile. Pentru că este firesc, să manifestăm curaj al acțiunii, dar nu bezmetici și nu duși cu capul, așa cum este anormal. (…) Bun, am trecut prin zona online, am văzut cum este, am învățat, nu am învățat, dar este limpede că, un astfel de proces este unul cu pierderi mai multe, din punct de vedere educațional decât cel fizic, în sălile de clasă”, a spus Marian Staș.

Marian Staș, despre temerile părinților, profesorilor, copiilor

Marian Staș a vorbit și despre temerile părinților și ale copiilor pe care le găsește, până la un punct, justificate. Mărturisește însă, că în toată această perioadă nebună care a schimbat tuturor obiceiurile și existența, s-a uitat un lucru esențial: de ce mergem la școală.

„Cred în acest moment, temerile principale ale părinților, elevilor și profesorilor sunt legate, mai mult sau mai puțin justificat, de ceea ce înseamnă siguranța începerii școlii sau continuării proceselor educaționale după 8 februarie.

Dar, sincer, fără mânie și fără părtinire, am sentimentul că uneori conversația se cantonează nepermis de mult în zona asta, uitând de fapt de ce mergem la școală. Mergem la școală să facem un lucru care ne cultivă valori și care ne folosește și care ne place. Despre asta este vorba în ceea ce înseamnă școală pe bune, educație pe bune, comportându-ne responsabil, rațional”, a spus Marian Staș.

Ce spune expertul în educație despre salarizarea profesorilor după performanță

„Întotdeauna respectul meu este infinit pentru oamenii care sunt profesioniști, dar toleranța este zero pentru cei care șmecheresc propria profesie și care își fură căciula”, a spus Marian Staș.