• Salariile profesorilor sunt mai mici în comparație cu alte categorii profesionale.
  • Rata abandonului școlar în România este de 16%, comparativ cu media de 10%.
  • Numărul absolvenților de studii superioare este de numai 25%, față de media de 45%.

Sistemul de educație din România se confruntă cu probleme majore și performanțe slabe conform raportului Education at a Glance publicat de OCDE. În timp ce statele membre OCDE alocă pentru Educație, în medie, 5,1% din PIB, România dă doar 2,7%.

Rata de înscriere a copiilor de 3 ani în învățământul preșcolar este cu aproape 10 puncte procentuale mai mică în România decât media OCDE. Cheltuielile per elev alocate instituțiilor de învățământ sunt și ele mai mici, pib-ul din educație de 2,7%. Iar media OCDE este de 5,1%, deci suntem jos și aici. Și suntem la coadă și la numărul de ore de școlară obligatorii, cel puțin în școala primară și la gimnaziu avem cu 32 de ore.


Raportul evidențiază si faptul că salariile profesorilor sunt mici, ceea ce duce la o criză majoră de personal didactic, rata abandonului școlar este foarte mare, de 16% față de media OCDE de 10%,numărul de absolvenți de studii superioare este mic, doar 25% față de media OCDE de 45%.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE


Concluzia este că sistemul de educație din România este ineficient și neperformant conform majorității indicatorilor analizați. Și totuși, ministrul educației Ligia Deca a reacționat: Rezultatele făcute publice reprezintă o imagine de moment realistă și extrem de folositoare pentru a cadra legislația secundară și politicile publice pe care urmează să le implementăm începând cu această toamnă. Totodată, Deca a recunoscut că pentru categoriile de vârstă de până la 5 ani avem încă multe de făcut, dar că împreună cu guvernul, lucrează pentru a lărgi infrastructura educațională.

Citește și