• Există un dosar penal in rem în cazul dronelor căzute în Tulcea, iar Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat.
  • NATO este solidară cu România, dar nu sunt semne ale unui atac direct.
  • Rusia dă vina pe România: a tensionat atmosfera în regiune.

Autoritățile statului au început mobilizarea pentru protejarea populației din Deltă, din zona porturilor ucrainene, după ce a treia dronă a fost găsită, la aproximativ 20 de km de graniță. MAE a trimis a doua notă de protest Ambasadei Rusiei la București, iar MApN va disloca radare mobile și sisteme antiaeriene în apropierea zonelor afectate.

„România nu este în pericol de război, nu a fost un atac direct asupra României. Acest lucru a fost confirmat de NATO. Purtătorul de cuvânt a spus că NATO nu are nicio informație care să indice un atac deliberat al Rusiei asupra teritoriului membrilor alianței, deci nu se pune problema articolului 5 al Tratatului Nord Atlantic. Am văzut că autoritățile românești nu merg nici către art. 4, în care ar cere consultări cu membrii alianței”, a explicat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

La nivel de ministere, Ministerul Apărării Naționale a mărit trupele din zonă, au dislocat radare mobile pentru a prinde și dronele care zboară la o altitudine mică, au trimis sisteme antiaeriene, acestea nefiind dislocate pe graniță pentru că există riscul ca proiectilele trase să ajungă în Ucraina. Acestea sunt în spate și vor intra doar la ordin în dispozitiv. MAE a trimis a doua notă de protest către ambasada Rusiei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„La nivelul populației există ideea că aceste eforturi nu sunt controlate, poate că acum ar trebui și președintele României să își asume rolul de șef al statului și al armatei în acest moment pentru a liniști spiritele”, a declarat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și