- Profesorii de la stat nu sunt adaptați la digitalizare, legile încurcă mai mult decât să ajute, iar examenele nu definesc cu adevărat cunoștințele.
- Horațiu Simion: România ar putea adopta modelul examenelor din Franța, care sunt bazate foarte mult pe practică și pe dezbatere.
- În fiecare an, peste 40.000 de elevi care termină liceul, aleg să plece în afară la universități.
Se schimbă lucruri în sistemul de învățământ, dar mai încet. Profesorii de la stat nu sunt adaptați la digitalizare, legile încurcă mai mult decât să ajute, iar examenele nu definesc cu adevărat cunoștințele. În fiecare an, peste 40.000 de elevi care termină liceul, aleg să plece în afară la universități.
Horațiu Simion, student în Franța, explică la Aleph News cum vede el sistemul românesc: „Structura examenelor din România poate fi considerată învechită deoarece se bazează foarte mult pe teorie. Un exemplu este chiar examenul de bacalaureat, unde elevii sunt constrânși doar să învețe cuvânt cu cuvânt anumite idei și opinii despre operele literare ale literaturii române, pe care ulterior le vor uita”.
La polul opus, Franța pune accent pe digitalizare, gândire critică și analitică. „România ar putea adopta modelul examenelor din Franța, care sunt bazate foarte mult pe practică și pe dezbatere în funcție de materiile și de profilul ales. Încă de la sfârșitul școlii generale și de la începutul liceului, elevii încep să stimuleze diverse dezbateri pe probleme juridice, economice și sociale, deci intră mult mai mult în spera de joc a societății de la o vârstă mai fragedă”, a mai spus Horațiu Simion.
Citește și: