- Concursul Eurovision se întoarce în patria sa spirituală, Suedia, la 50 de ani după victoria istorică a trupei Abba din 1974.
- Artiștii din mai multe țări au cerut suspendarea Israelului din cauza războiului său împotriva Hamas și a crizei umanitare din Gaza.
- Reprezentantul Marii Britanii în acest an este Olly Alexander – care are unele dintre cele mai ambițioase puneri în scenă ale serii.
Concursul Eurovision ajunge sâmbătă seara la marea finală, Croația, Israel și Elveția fiind printre favoriții la victorie, scrie BBC.
Advertisment
Concursul se întoarce în patria sa spirituală, Suedia, la 50 de ani după victoria istorică a trupei Abba din 1974. Piesa câștigătoare, Waterloo, a fost o ciudățenie pe care numai Eurovisionul o putea produce: Un imn glam rock despre războaiele napoleoniene, interpretat de două cupluri căsătorite în costume de pantaloni cu paiete. De asemenea, s-a întâmplat să fie unul dintre cele mai bune cântece scrise vreodată.
Aniversarea de aur a trupei Abba va fi sărbătorită sâmbătă, pe scena din Malmö, unde fostele câștigătoare ale Eurovision Charlotte Perrelli, Carola și Conchita Wurst vor interpreta o versiune specială a piesei Waterloo.
Recomandări
Dar competiția s-a schimbat dincolo de orice recunoaștere în ultimele cinci decenii. În 1974, doar 17 țări participau la concurs, toate însoțite de o orchestră live. Anul acesta au participat 37 de concurenți, ale căror stiluri muzicale cuprind heavy metal, hardcore techno, europop strălucitor și, în cazul Norvegiei, o poveste folclorică gotică despre un copil care se transformă în lup și își ucide mama vitregă. Momente de distracție!
Iată, așadar, câteva dintre cele mai importante momente pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când va începe marea finală, sâmbătă seara.
1. Kate Bush – versiunea goth
Eurovision nu iubește nimic mai mult decât un outsider – iar Bambie Thug se potrivește perfect în acest an.
Când au câștigat selecția națională a Irlandei, în ianuarie, s-au făcut ochii mari și s-au aruncat insulte. Un preot a declarat chiar că „Irlanda este terminată”, acuzându-i pe artiștii non-binari. Dar ghiciți ce? Cântecul lui Bambie, Doomsday Blue, este o explozie absolută. Un amestec vrăjitoresc și înfricoșător de electro-goth și chitare metalice măcinate, care se transformă în mod neașteptat într-o melodie dulce de regret și suferință.
Bambie o vinde cu o interpretare cu adevărat cinematografică, invocând un demon, apoi dansând balet cu el, înainte de a încheia cu un țipăt cathartic. Imaginați-vă geamănul malefic al lui Kate Bush cântând un cântec de leagăn și vă veți face o idee.
2. Finding Nemo
Dacă goths irlandezi nu sunt stilul tău, poate că ai prefera o operă EDM cu tobe și bass din Elveția? Asta este ceea ce ne oferă Nemo, care a devenit unul dintre favoriții la câștigarea concursului cu piesa lor, The Code.
Tânărul în vârstă de 24 de ani o interpretează în timp ce se ține în echilibru pe o placă turnantă uriașă, în timp ce atinge cele mai înalte note înalte (refrenul este inspirat de Flautul fermecat al lui Mozart, cântat de obicei de o soprană). „Cineva m-a întrebat dacă am magneți în pantofi”, au spus ei. „Și m-am gândit: «La naiba, ar fi fost o idee extraordinară – pentru că atunci nu ar mai trebui să îmi fac griji cu privire la echilibru tot timpul».
3. Povestea de Cenușăreasă
În ianuarie, cântăreața croată Zsa Zsa s-a retras din procesul de selecție a țării pentru Eurovision, iar golul trebuia umplut. Producătorii l-au sunat pe muzicianul Marko Purišić, care cântă sub numele de Baby Lasagna, și l-au întrebat dacă ar putea interveni. Acesta a dat un răspuns afirmativ provizoriu, apoi a lucrat tot weekendul împreună cu logodnica sa, Eliabeta, pentru a pune la cale un spectacol.
În mod surprinzător, cântecul său – un crossover techno-metal numit Rim Tim Tagi Dim – a câștigat detașat. Baby Lasagna a obținut 321 de puncte, iar al doilea clasat a primit 82 de puncte. După ce s-a calificat marți în finală, Marko a spus că totul i s-a părut ireal.
4. Fiddlesticks
O evoluție binevenită la concursul din acest an este un aflux de muzică tradițională, alături de obișnuitele bangers europop și baladele purtate de vânt. Asta înseamnă că veți vedea câteva instrumente necunoscute pe scenă.
Estonienii de la 5Miinust x Puuluup cântă la o liră tradițională cu arcuș, numită Talharpas, în timp ce norvegienii de la Gåte poartă Nyckelharpa – un alt instrument cu arcuș, construit și cântat inițial de fermieri în secolul al XVII-lea. Alte țări, printre care Grecia și Italia, fuzionează folclorul țării lor cu ritmuri moderne de sub-bas și ritmuri latine. Trupa Ladaniva din Armenia include chiar și un solo de flaut cu tambur în numărul lor de dans Jako, care prinde foarte bine.
5. Olly Olly Olly Olly
Reprezentantul Marii Britanii în acest an este Olly Alexander – care are unele dintre cele mai ambițioase puneri în scenă ale serii.
Descrierea oficială a setului său sugerează că va „transporta spectatorii într-un vestiar de sală de box distopic post-apocaliptic, la bordul unei nave spațiale care se îndreaptă spre Pământ printr-o gaură neagră în 1985”.
Alexander, care a fost anterior solist al grupului pop Years & Years, vine cu ceva ce foarte puțini concurenți britanici au avut în ultimii ani: Experiența de scenă. Această încredere și siguranță de sine se vede pe ecran, dar va fi suficient pentru a salva Marea Britanie?
„Am fost destul de interesat de cote, așa că am aruncat o privire, iar șansele mele de a câștiga sunt de unu la sută”, a mărturisit el săptămâna aceasta.
6. Ar putea câștiga Israelul?
Artiștii din mai multe țări au cerut suspendarea Israelului din cauza războiului său împotriva Hamas și a crizei umanitare din Gaza. Proteste au avut loc toată săptămâna la Malmö, iar un altul este planificat pentru ziua finalei.
De asemenea, concurenta israeliană Eden Golan a fost huiduită (dar și aplaudată) în timpul semifinalei de joi și este păzită de polițiști înarmați în timpul șederii sale în Suedia. Cântecul Israelului, Hurricane, este una dintre cele mai puternice balade din concurs. Golan, care s-a descurcat cu grație și calm pe tot parcursul concursului, are o voce uimitoare și nu pare afectată de criticile care o vizează.
Deși EBU insistă asupra faptului că acest concurs este apolitic, este ușor de imaginat că participanții s-ar putea gândi să se retragă anul viitor, în cazul în care peisajul politic va rămâne același, decât să cânte la Ierusalim sau Tel Aviv.
7. Calul negru al Franței
Urmărind repetițiile din arena din Malmö, un singur act a făcut ca presa adunată să se oprească din drum. Numele său este Slimane Nebchi și este una dintre cele mai mari vedete din Franța – cu două milioane de albume vândute, 5 NRJ Music Awards și o Victorie de la Musique în palmares.
Pe hârtie, cântecul său Mon Amour nu este deloc de neglijat. Un chanson galic ca la carte, pe care New York Times l-a catalogat drept „o baladă încărcată de falsetto, franțuzească și franțuzească”. Dar există un moment, spre final, în care Slimane face trei pași înapoi de la microfon și cântă a capella: „Je t’aime, J’sais pas pourquoi.”
Este un moment de o intensitate arzătoare, care i-ar putea aduce votul juriului și poate chiar ar putea să încline publicul în favoarea sa.
Citește și
- Nostalgia provocata de piesele preferate îți ajută sănătatea psihică
- Deepmind schimbă cercetarea cu A.I. Ce este AlphaFold 3
- MAPN a sărbătorit la grămadă Ziua Victoriei și Ziua Independenței
Partenerii noștri