• Cântăreața s-a născut Astrud Evangelina Weinert în Bahia în 1940 și a crescut în mare parte în Rio de Janeiro.
  • Ea s-a căsătorit cu pionierul bossa nova/ cântărețul și chitaristul João Gilberto în 1959.
  • După divorț, a plecat în turneu cu Getz, a colaborat cu Chet Baker și a lansat aproximativ 16 albume de studio în următoarele decenii.

Astrud Gilberto, cântăreața braziliană a cărei versiune a piesei The Girl From Ipanema” a introdus bossa nova în mare parte a lumii și este probabil unul dintre cele mai cunoscute hituri populare din toate timpurile, a murit la vârsta de 83 de ani, scrie Variety.

Fiică a unui tată german și a unei mame braziliene, cântăreața s-a născut Astrud Evangelina Weinert în Bahia în 1940 și a crescut în mare parte în Rio de Janeiro. Ea s-a căsătorit cu pionierul bossa nova/ cântărețul și chitaristul João Gilberto în 1959 și, deși căsătoria a durat doar câțiva ani, dar i-a păstrat numele.

În 1963, i s-a alăturat într-o călătorie la New York pentru a înregistra albumul Getz/Gilberto” cu saxofonistul de jazz Stan Getz. Ea a ajuns să cânte Girl From Ipanema” fără să vrea: Producătorul Creed Taylor dorea să înregistreze o versiune în limba engleză a cântecului brazilian Garota De Ipanema”, iar Astrud, al cărei tată era profesor de limbi străine, era singura braziliană de la sesiune care vorbea engleza. A fost primul cântec pe care l-a înregistrat vreodată, dar interpretarea sa nestudiată și dezinvoltă a melodiei de neuitat a transformat-o într-un hit internațional monumental, care a ajuns pe locul 5 în topul Billboard Hot 100 și a câștigat un premiu Grammy pentru cântecul anului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Se pare că nu a fost plătită pentru înregistrarea cântecului, dar succesul acestuia a dus la multe alte oportunități, inclusiv un contract pe termen lung cu Verve Records, un rol în filmul The Hanged Man”. După divorț, a plecat în turneu cu Getz, a colaborat cu Chet Baker și a lansat aproximativ 16 albume de studio în următoarele decenii, ultimul ei album fiind lansat în 2002. În 1996, ea și George Michael au făcut un duet pe melodia braziliană Desafinado” pentru Red Hot + Rio” în seria de albume caritabile Red Hot AIDS. A primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Latin Recording Academy în 2008.

A fost o parte importantă a tot ceea ce înseamnă muzică braziliană în lume și a schimbat multe vieți cu energia ei”, a scris colaboratorul ei, Paul Ricci, într-o postare pe rețelele de socializare în care i-a anunțat moartea.

Citește și: