- Filmul „Amira” nu va mai candida la premiile Oscar din 2022.
- Presiunile palestiniene au început după au constatat că filmul ar abuza de demnitatea prizonierilor și de eroismul lor.
Iordania și-a retras candidatura la premiile Oscar după criticile aduse filmului „Amira”, care a fost considerat lipsit de respect față de prizonierii palestinieni și familiile acestora. Filmul spune povestea fictivă a unei fete palestiniene de 17 ani, Amira, al cărei tată este ținut prizonier într-o închisoare israeliană.
Ea a fost concepută după ce sperma a fost adusă din închisoare, o practică despre care grupurile de susținere a deținuților palestinieni spun că a dus la nașterea a aproape 100 de copii în ultimii zece ani. În film, însă, se dovedește că bărbatul despre care ea crede că este tatăl ei este de fapt impotent și că mama ei a rămas însărcinată cu sperma unui gardian israelian din închisoare.
Filmul a avut premiera la Bienala de la Veneția în septembrie, unde a obținut două premii. După ce a început o reacție de respingere pe rețelele de socializare, în ultimele zile s-au înregistrat plângeri din partea facțiunilor palestiniene, precum și a familiilor cu copii concepuți prin „contrabandă de spermă”. Ministerul Culturii al Autorității Palestiniene a declarat că filmul „a abuzat de demnitatea prizonierilor, de eroismul lor și de marea lor luptă”. Hamas l-a numit „ofensator”.
Um Muhannad Al-Zeben, printre primele femei care au dat naștere unui copil din spermă de contrabandă, a declarat că filmul a spus efectiv o „poveste israeliană” deoarece nu a reprezentat lupta palestiniană. În prezent, în închisorile israeliene există aproximativ 4.500 de palestinieni desemnați drept prizonieri de securitate, potrivit unui grup de sprijin pentru prizonierii palestinieni. Aceștia rămân printre cele mai puternice simboluri ale conflictului.
Anunțând retragerea filmului din lista de propuneri pentru premiile Oscar din 2022, Comisia regală de film din Iordania a declarat că susține valoarea artistică a filmului, considerând că acesta a „evidențiat situația dificilă și rezistența [prizonierilor], precum și dorința lor de a avea o viață demnă în ciuda ocupației”.