• Marian Staș, expert în educație: Nucleul de transformare a educatiei publice este nucleul valorilor de secol 21.
  • Adrian Enache, profesor: La școala online, nu e vorba despre pregătirea profesorilor, e vorba de partea tehnică.
  • Iulian Chifu, analist politică externă: Islamul nu e vinovat de faptul că niște băieți sunt teroriști
  • Iulian Chifu, analist politică externă: Ultimul scenariu pentru Trump e despre pensionare

Invitat la Ochii pe mine cu Vlad Craioveanu, expertul în educație Marian Staș îți spune cât de necesare sunt orele online, ajută sau, din contră, pun bețe în roate educației. Tot expertul în educație îți spune cine plătește prețul resetării învățământului, pentru a nu ajunge să plătim mai târziu pentru generația care astăzi învață online. Marian Staș îți face radiografia educației și îți arată cine este de vină pentru rezultatele dezastroase ale învățământului românesc.

Marian Staș: Poate să fie considerat dintr-un anumit punct de vedere Calul Troian, e vorba despre cum folosim educația online


Marian Staș: „Clipele de cumpănă aduc cu sine și oportunități, momentul în care ne aflăm poate însemna un punct de infecțiune a Educației, acest tip nou de intrecțiune o exercita asupra profesorilor, elevilor, parinților. Inegalitatile se acutizează, observăm că hiatusul între ce înseamna educație rurală la cea urbană se acutizeză. Nu e în responsabilitate unei întregi instituții, aceasta situație ne explodează în față. Depinde de noi cum ne trezim, se pare ca ne trezim în pumni. Nu mai e loc de jumătăți de măsură.
Evident că sunt fazele clasice ale oricărei transformări, de acolo începe învățarea autentică, starea de discnofrt vine din doua lui, doua seturi de valori, acum în educație, totul devine extrem de bulversat, poate să însemne o dinamica care să măture tot sau să fie un vânt proaspăt.
Au nevoi de o altfel de școala, a iesit din comunist si a intrat in secolul 21, copiii să aibă la indemână modelul educational de care au nevoie”


Marian Staș: Nucleul de transformare a educatiei publice este nucleul valorilor de secol 21.


Marian Staș: „Trecerea în secolul 21 are nevoie de 3 compente: model curricluar de secol 21, nu un table în care trec copii, are nevoei de resurse umane pentru profesori, are nevoie d eun mode institudional de secol 21. Sintagma pe care am pus-o in discutia publica. Inspectii școlare, dar inspectorate scolare nu. Pledoarie este pentru trasnformarea acestei componente care e din alt film. Pastram nevoie critica din punct de vedere managerial inspectia.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În România va spune școala nu a fost bună


Adrian Enache, profesor: „Mă indoiesc că puteți să faceti vreo schimbare, lucrurile din afară se vad altfel, e vorba de paradigma, haideți să vă povestesc ce răspunde un elev din țările pe care le lăudam când e întrebat de ce a avut rezultate slabe, el spune că nu s-a pregatit, în România va spune școala nu a fost bună, mama , tata nu a avut bani. Iar de traininguri am făcut o grămadă, până acum, specialiștii unii erau mai slabi ca mine, nu au stat la catedră. Degeaba faci un curs de o mie de pagini daca nu poți aplica din el. Formatorii au răspuns descurcați-vă , noi am fost pregătiți în nu știu ce țară. În țările pe care le laudăți nu există inspecție școlară.”

Adrian Enache, profesor: La școala online, nu e vorba despre pregătirea profesorilor, e vorba de partea tehnică, nu sunt testari online.


Adrian Enache, profesor: Eu din luna aprilie am spus, ca MEN trebuie sa faca contracte sa filmeze lectii al matematica, engleza, romana, sa le gasim, sa fie o baza de date. Elevul studiază singur, manualele sunt extrem de bune, manualele îl ajută. Noi am rămas în comunism, nu mai e predare clasică în care făceau predarea la tabla. Îi inveți pe elevi să devină dependent de ceva.

E greu să îl pui pe copil să stea pe calculator și să fie atent

Dragos Chițea: Pentru copii este o chestie nouă, deși funcționează pe youtube și pe alte chestiuni digitale e greu să îl pui pe copil să stea pe calculator să fie atent. Se pune problema cine să fie pregătit să opereze astfel de platforme, poate exista bunici, părinți care nu au avut nevoie de o astfel de platforma, e cu totul nou, sa se logheze pe Kinderpedia, pe Zoom.

De la ce este de făcut în educație, pentru a nu avea o generație de sacrifiu, trecem la ce se întâmplă în Statele Unite la aproape 10 zile de la alegeri. Joe Biden a câștigat alegerile, însă actualul președinte, Donald Trump, nu își recunoaște nici acum înfrângerea și face curățenie cât mai are timp în administrația publică. Cum se vor termina șicanele între republicani și democrați în SUA, dar și care vor fi schimbările de pe agenda noului președinte îți spune profesorul Iulian Chifu. Totodoată, vedem pe ce baze va merge relația SUA-Rusia în administrația Biden.

Austria scoate islamismul în afara legii


Iulian Chifu: „E o fantezie, vine de la extrema dreaptă, erau să îi scoată din UE, e o fantezie, își crează mai multe probleme, islamul nu e vinovat de faptul că niște băieți sunt teroriști. Riscul e să intri în infrigement, de drepturile omului, să știti Europa e musulmană în egală măsură în care e și creștină. Efectele secundare sunt, violenta atrage violenta, atragi atentia, atata timp cât există descreierați”


Despre alegerile din SUA


Iulian Chifu: Există state care au limita pentru a anunța rezultatele, altele nu au. În Georgia se face renumărarea, indiferent de procedură, cu această săptămână se termina, rezultatele se pot contesta, exista un număr de dosare, cam toate au fost respinse. În jur de 8 decembrie vom avea finalul maximal. Nu vreau să îi scuzi, e o anumită tragere de vreme, ce se întâmplă e ca după momentul numărării votului, se numără voturile trimise prin poștă, dupa sunt foarte puține, vin cu poșta când vine poșta, se mai trezește ca mai sunt.

Iulian Chifu: E o diferență de 150 de mii de voturi, în Pensylvania am ajuns la 50.000 crește diferența

Iulian Chifu: Am ajuns la 99% din voturi numărate, în Georgia se reface numărătoare, daca e sub 0,5% trebuie renumărare, se renumără. Rezultatele finale pot fi contestate la rândul lor pe baza de argumente. Cât timp funcționează justiția 24 de ore, din momentul anuntării rezultatului final, din momentul închiderii termenului se discută cererile. Singura admitere de probe a fost în Pensylvania.

Demiterile lui Trump

Iulian Chifu: „Un motiv de imagine, sunt încă aici, e vorba de un pay back… Pe zona militară, a fost o zona de proteste, voturile venit de la bazele militare din afara teritoriului nu i-au fost favorabile, a considerat că a fost trădat. De principiu, politica externă de securitate si de aparare este o continuitate, susținute de Trump rămân.”

SUA în era lui Joe Biden

Iulian Chifu: „Nu va putea reveni la ce a fost în timpul lui Obama, a fost unul dintre motivele pentru care au decis să se retraga, e vorba despre terminarea misiunilor lungi, ele vor fi transformate. Cei mai bucuroși vor fi europenii, vor avea un interlocutor mai predictibil. Ultimul scenariu pentru Trump e despre pensionare, tărăgănarea și presa americană menționeza că exista 8 dosare ale lui Donald Trump suspendate cât a fost presedinte, îi acorda imunitatea statutul de președinte.”


Alegerile prezidențiale din Republica Moldova


Iulian Chifu: „Am avut o perioda foarte urâta de campanie, în care Igor Dodon a făcut tot ce e posibil, susținut de serviciile ruse, 16 persoane trimise de serviciile secrete, inclusiv în industria războiului informațional.
Igor Dodon e izolat, în perioda guvernării Maiei Sandu a existat conexiune cu Europa. Conteaza foarte mult prezența la vot a disporei, a cetătenilor Republicii Moldova în România, nu sunt foarte multe secții de votare deschise aici, ața au decis autoritațile de la Chișinău, apelul e sa vina la vot, sâ închidă episodul acesta nefast.”