• Antreprenorul Marian Alecu: ,,În domeniul HoReCa, suntem extraordinar de prudenți. Nu o să găsiți caz de angajat fără mască. Oamenii se spală atât de des pe mâini, încât, efectiv au făcut eczemă de la atâta spălat.”
  • M. Alecu: ,,Plătește toată industria HoReCa pentru aceste aglomerări? Haide să discutam cu aceeași unitate de măsură. Și cu mitingurile electorale cum a fost?”
  • Raed Arafat, șeful DSU:,,Avem șansa ca în următoarele o săptămână, două, să simțim o scădere dacă respectăm aceste reguli.”
  • Călin Goia: ,,Vaccinurile sunt bune, dar nu chiar în prima serie de teste, nu în primele trei-patru luni. Nu l-aș face chiar la început, mai ales că, deocamdată, nu sunt în categoria de risc.”

Marian Alecu este omul care a adus McDonald’s în România. Este un antreprenor cu patalama care știe mai bine decât oricine cât de importantă este industria ospitalității pentru economia unei țări. Așadar, există afaceri după COVID-19? Ce măsuri ar trebui luate pentru ca HoReCa să-şi recapete productivitatea de dinainte de pandemie?

M. Alecu: ,,Mă doare că sub aspect sanitar se uită partea economică”

Antreprenorul Marian Alecu – invitatul lui Vlad Craioveanu în seara în care ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat redeschidererea în interior a restaurantelor –  îți spune care este marele off al celor din industria HoReCa, un segment greu încercat de pandemie.  

,,Nu cred că HoReCa este focarul.Toți dorim să fim atenți, dar numai HoReCa să fie pedepsit? Mă doare că sub aspect sanitar se uită partea economică. Ba mai mult, mi se pare că se bagatelizează subiectul HoReCa. (…) Nu s-a ținut cont de cei trimiși în șomaj, de materialele perisabile. Totul depinde de un prag al îmbolnăvirilor. Și dacă mâine se depășeste pragul ce facem, închidem iar restaurantul? Horeca nu inseamnă numai nunți, botezuri și jocuri de periniță.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Apelul lui M. Alecu către politicieni: ,,Să încerce să și înțeleagă societatea românească!”

În ciuda faptului că industria ospitalității se numără printre sectoarele sacrificate pe altarul Covid-ului, antreprenorul Marian Alecu îți mărturisește până unde a putut ajunge prudența angajaților: aceștia se spală atât de des pe mâini, încât, efectiv au făcut eczemă.

,,În domeniul HoReCa, suntem extraordinar de prudenți și nu mă joc cu vorbele. Cred că suntem printre cei mai prudenți. Nu o sa găsiți caz de angajat fără mască și oamenii se spală atât de des pe mâini, încât, efectiv au făcut eczemă de la atâta spălat.

Apelul către politicieni este același care, probabil, este de 30 de ani.  Să încerce să și înțeleagă societatea românească, să încerce să și înțeleagă societatea care i-a creat. Acum a venit acest nou val de politicieni. Când vorbesc asta, nu mă interesează deloc culoarea politică. Vorbind strict de business și cetățean-politician. Ei, dacă fac aceeași greșeală și cum ajung sus se rup de ce se întâmplă la firul ierbii, vor fi la fel ca ceilalți. Trebuie să își ia izvorul faptelor și deciziilor pe care le vor lua din realitate, iar țara, în acest moment extraordinar de greu, are nevoie, mai mult ca oricând, de un leadership hotărât, profesionist, înțelept si legat de realitate.”

Raed Arafat: ,,Aceste măsuri nu sunt niște pedepde”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) îți explică într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ,,Ochii pe mine!” de ce au fost nevoiți, de la începutul pandemiei, să ia aceste măsuri dure.

,,Haideți să vedem ce-i în jurul nostru. Nu mai avem locuri pentru pacienți în București. Aceste măsuri nu sunt niște pedepde. Sunt mulți oameni asimptomatici.”

Șeful DSU, despre redeschiderea restaurantelor: ,,Când incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea va fi sistată.”

Reamintim că marți seara, Raed Arafat și Nelu Tătaru au anunțat redeschiderea restaurantelor în înterior, cu respectarea anumitor condiții.

“Referitor la programul teatrelor, restaurantelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, acolo unde incidenţa e sub sau egală cu 1,5 la mie ele vor funcţiona cu capacitatea de 50%. Atunci când depăşeşte 1,5  şi până la 3 la mie vor4 funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23.00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea va fi sistată.”

R. Arafat: ,,Se apropie iarna, anotimpul preferat al virusului”

Cât privește o posibilă reîntoarece la perioada în care ieșeam din casă cu declarația pe propria răspundere, șeful DSU îți spune că numărul infectărilor ar putea crește în perioada iernii și că totul ține de respectarea regulilor.

   ,,Noi sperăm să nu ajungem acolo sub nicio formă și, în același timp, aici este efort comun al tuturor. Dacă noi, măsurile pe care acum le-am anunțat și care mâine vor fi stabilite și prin ordinele de guvern… dacă noi le respectăm, avem șansa ca în următoarele o săptămână, două, să simțim o scădere, să vedem o scădere.

  Dacă noi nu respectăm regulile și îi ascultăm pe toți care ne ies și ne spun “fără mască și nu respectați și nu ascultați și ăia mint și ăia nu știu ce”, și lumea nu ascultă și nu respectă regulile, riscul de a crește mai departe numărul cazurilor este unul real, mai ales în perioada iernii, când este frig, când este exact vremea care îi place virusului. Noi trebuie să fim foarte atenți cum luăm informațiile, cum respectăm recomandările și nu numai când ne văd alții, ci și când nu ne văd. Acest lucru trebuie respectat.”

M. Alecu, întrebare pentru R. Arafat: ,,Aș fi vrut sa-l întreb pe domnul Arafat dacă este conștient și de impactul economic”

Replica lui Marian Alecu – invitat în studioul Aleph News – pentru domnul Raed Arafat nu a întârziat să apară.

,,Ar fi bine ca-n țara asta să facă fiecare ce se pricepe și nu fiecare priceput la toate, însă aș fi vrut sa-l întreb pe domnul Arafat dacă este conștient și de impactul economic.

Oamenii sunt loviți crunt din punct de vedere financiar. Oamenii nu mai au cu ce să-și plătească ratele. Cred că totuși s-ar putea face mai mult pentru a fi înțeles și acest domeniu. Lucrurile nu se pot opri aici.”

Marian Alecu: ,,Restaurantul nu este un loc unde mănânci și unde te îmbeți. Este loc de socializare!”

Reprezentantul HoReCa critică faptul că nu există o unitate de măsură corectă în luarea deciziilor de către guvernanți.  

 ,,Plătește toată industria HoReCa pentru aceste aglomerări? Haide să discutam cu aceeași unitate de măsură. Și cu mitingurile electorale cum a fost? Este un lucru care ne lezează pe noi si pe angajatii noștri. Faptul că nu există aceeși unitate de măsură (…) Restaurantul nu este un loc unde mănânci și unde te îmbeți. Este loc de socializare. Haideți să ne amintim că, în cele două luni în care am stat în casă ne lipsea socializarea.”

Călin Goia, despre restricții și muzică în vremea pandemiei

Şi de la economie şi afaceri în vremea pandemiei, trecem la muzică şi la artişti. Artistul Călin Goia îţi povesteşte cum a trecut peste acestă perioadă şi cum ar trebui să se reinventeze un muzician într-o perioadă a restricţiilor.

Recunoaște că este o perioadă grea și mărturisește că a cheltuit cam tot ce pusese deoparte. Preferă să vadă însă și partea plină a paharului, deoarece pandemia i-a posibilitatea să petreacă mai mult timp alături de soție și de cei trei copii.

,,Sunt niște momente destul de grele. Activitatea noastră s-a redus dramatic. Dacă aveam 80-90 de concerte pe an, acum am avut 2 .“

C. Goia: ,,Calea de mijloc este cea mai bună”

Călin Goia a absolvit Academia de Studii Economice. A dat Clujul pe București, însă nu a ajuns economist, așa cum credea la un anumit moment al vieții sale, ci muzician. Și unul foarte cunoscut.

Își amintește cu drag de cei trei ani petrecuți la Școala Vedetelor – acolo unde a legat prietenii, chefuri, povești – și unde s-a simțit exact ca-n anii de liceu.

În ceea ce privește pandemia, susține că preferă să se țină pe linia de plutire, fără să pice dintr-o extremă în alta.

,,Eu sunt și am fost mereu într-o zonă de echilibru, nici într-o extremă, nici în alta. Să fii atât de panicat îți afectează viața socială, însă nici să trebuie să fii inconștient. Calea de mijloc este cea mai bună.

C. Goia, despre decizia de a se vaccina sau nu împotriva Covid-19

,,Vlad Craioveanu: Dacă apare vaccinul anti-covid, o să îl faci sau nu o să îl faci?

Călin Goia: Mătușa mea este medic pediatru și a fost directoare de policlinică și un medic în adevăratul sens al cuvântului. Are 83 de ani acum, și ea a spus un lucru foarte clar: “Vaccinurile sunt bune, dar nu chiar în prima serie de teste, nu în primele trei-patru luni. Nu l-aș face chiar la început, mai ales că, deocamdată, nu sunt în categoria de risc.

Artistul îți dezvăluie care este secretul longevității trupei Voltaj. ,,Am rămas atâta timp împreună, pentru că fiecare își face treaba lui, nu avem orgolii în muzicî, de aia e foarte greu ca cinci oameni să nu se certe, să nu se ajungă la lucruri ireversibile cum am vazut la alte trupe mai mari și mai vechi decat noi…Sunt 22 de ani de când sunt în trupă și nu cred că ne vom dezbina în curând. ”