- Un dosar din arhiva India Office detaliază modul în care articole neprețuite au fost extrase din colonie ca trofee de cucerire.
- În cadrul seriei Cost of the crown, The Guardian a descoperit un dosar de 46 de pagini în arhivele India Office, departamentul guvernamental care era responsabil de dominația Marii Britanii asupra subcontinentului indian.
- Printre sculpturi, picturi și alte exponate se afla un brâu lung de aur încrustat cu 19 smaralde de dimensiuni mari, folosit cândva de un maharajah indian pentru a-și decora caii.
În cadrul seriei Cost of the crown, The Guardian a descoperit un dosar de 46 de pagini în arhivele India Office, departamentul guvernamental care era responsabil de dominația Marii Britanii asupra subcontinentului indian. Documentul prezintă în detaliu o investigație, aparent solicitată de regina Mary, bunica Elisabetei a II-a, cu privire la originea imperială a bijuteriilor sale.
Advertisment
Printre sculpturi, picturi și alte exponate se afla un brâu lung de aur încrustat cu 19 smaralde de dimensiuni mari, folosit cândva de un maharajah indian pentru a-și decora caii. A fost o alegere plină de întrebări pentru a fi inclusă în expoziție, având în vedere mijloacele controversate prin care a ajuns în mâinile familiei regale, scrie The Guardian.
Recomandări
Raportul, din 1912, explică modul în care piese prețioase, inclusiv centura de smarald a lui Charles, au fost extrase din India drept trofee de cucerire și ulterior dăruite reginei Victoria. Obiectele descrise sunt acum deținute de monarh ca proprietate a coroanei britanice.
Palatul Buckingham este în mod vizibil la curent cu sensibilitățile legate de artefactele care au fost luate. După ce guvernul din India a lăsat să se înțeleagă că pentru Camilla, regina consoartă, să poarte Koh-i-noor la încoronarea lui Charles ar stârni „amintiri dureroase ale trecutului colonial”, palatul a anunțat că aceasta îl va schimba cu un diamant mai puțin controversat.
Printre bijuteriile identificate în documentul găsit de The Guardian se numără un „colier scurt de patru rubine spinel foarte mari”, dintre care cel mai mare este un spinel de 325,5 carate, care a ajuns ulterior să fie identificat ca fiind rubinul Timur.
Citește și:
- STUDIU: Memoria umană nu este sigură nici măcar pe termen scurt. Ce spun oamenii de știință
- În Grecia, animalele de companie vor veni cu un avocat personal la tribunal
- Telefoanele care detectează cutremurele. Google a dezvoltat un sistem de avertizare rapidă
Partenerii noștri