• Încoronarea regelui Charles al III-lea are loc astăzi, în cadrul unei ceremonii în care va fi încoronată și soția sa, regina consoartă Camilla.
  • Fiii regelui, prințul William și prințul Harry, printre invitații prezenți la ceremonia de la Westminster Abbey.
  • Pe 9 aprilie 2023, Regele Charles al III-lea și soția sa, regina consort Camilla, au sărbătorit 18 ani de căsătorie.

UPDATE ORA 16:30. Ceremoniile oficiale s-au încheiat

Familia regală s-a întors în Palatul Buckingham, punând capăt aparițiilor publice oficiale programate pentru ziua de sâmbătă.

UPDATE ORA 16:25. Charles și Camilla salută mulțimea de la balconul Palatului Buckingham

Regele, Regina și restul membrilor activi ai familiei regale britanice au ieșit pe balconul Palatului Buckingham de unde salută zeci de mii de susținători prezenți.

Ei au fost întâmpinați cu urale zgomotoase de mulțimea adunată de-a lungul The Mall pentru a asista la spectacol.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

UPDATE ORA 15:35.Parada aviatică, redusă din cauza vremii

Vremea ploioasă modifică programul oficial al ceremoniei de încoronare. Ministerul Apărării a anunțat că parada aviatică va fi redusă.

06 May 2023, United Kingdom, London: Aircraft from the Red Arrows take part in a flypast over the Mall following the coronation of King Charles III and Queen Camilla in London. Photo: Niall Carson/PA Wire/dpa

UPDATE ORA 15:35. Regele și Regina ajung la Palatul Buckingham

Caleașca regală ajunge din nou la Palatul Buckingham, dar înainte de a intra înăuntru, Charles și Camilla vor primi un salut regal de la trupele britanice și ale Commonwealth-ului care au fost implicate în ceremoniile zilei.

De la încoronarea lui Edward al VII-lea în 1902 a devenit obișnuință ca noul monarh să întâmpine mulțimile de pe The Mall de la balconul Palatului Buckingham.

Ceremoniile publice ale zilei se vor încheia în puțin mai puțin de o oră, la ora locală 14:30 (16:30 în România).

În program mai este prevăzut gata un zbor de șase minute care implică membri ai Armatei, Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale și care culminează cu o expoziție a Săgeților Roșii.

UPDATE ORA 15:05. Charles și Camilla au părăsit Westiminster Abbey. Începe procesiunea

Regele Charles al III-lea a părăsit Westminister Abbey, purtând încă globul și sceptrul, și se îndreaptă spre trăsura sa. Sunt trase clopotele Westminister.

Procesiunea spre Palatul Buckingham a început, iar Charles și Camilla se află în caleașca cu care vor face drumul.

UPDATE ORA 14:51. Urmează Procesiunea încoronării

Regele și regina au coborât de pe tronurile lor și au intrat în Capela Sf. Eduard. Se pregătesc pentru Procesiunea încoronării, care îi va duce înapoi la Palatul Buckingham.

Caleașca cu care vor călători tocmai s-a oprit în fața Westminster Abbey, când ceremonia se apropie de sfârșit. Aurul strălucește puternic pe fundalul ploios.

De fapt, caleașca este acoperită cu foiță de aur. Primul rege care a folosit-o la o încoronare a fost William al IV-lea în 1831, iar de atunci a fost prezentă la fiecare încoronare.

UPDATE ORA 14:35. Toți ce prezenți rostesc rugăciunea „Tatăl nostru”. Regele și regina se împărtășesc

Regele Charles al III-lea și regina Camilla nu mai poartă coroana și se împărtășesc – principalul act de cult al bisericii creștine.

Corul cântă acum Sanctus.

UPDATE ORA 14:19. Regina Camilla este încoronată

Regina consoartă Camilla este acum unsă și încoronată în cadrul unei ceremonii mai simple – deși nu i se cere să depună un jurământ.

Ea este încoronată cu coroana Reginei Maria.

UPDATE ORA 14:11. Prințul William i-a jurat credință

În mod tradițional, o succesiune de membri ai familiei regale și colegii ar fi trebuit să-și aducă omagiul. Doar prințul William a îngenunchiat și și i-a sărutat mâna dreaptă.

UPDATE ORA 14:05. Regele Charles al III-lea a fost încoronat

Momentul culminant, arhiepiscopul i-a înmânat Charles Coroana Sfântului Edward, cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei.

„Rege al regilor și Domn al domnilor, binecuvântează, te rugăm, această Coroană, și astfel sfințește pe slujitorul tău, Charles, pe capul căruia o pui astăzi ca semn al maiestății regale, pentru ca el să fie încununat cu harul tău. Amin” , a spus Justin Welby.

„God Save The King”, rostește asistența! Regele Charles a fost încoronat!

UPDATE ORA 13:45. Pe micul Louis l-a luat somnul

Pe prințul Louis, 5 ani, aici alături de sora lui Charlotte, și de părinți, prințul William și printesa Kate, l-a luat somnul.

UPDATE ORA 13:35.

A început predica arhiepiscopului de Canterbury „Suntem aici pentru a încununa un rege, iar noi încununăm un rege pentru a-l sluji” , spune arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, în deschiderea predicii sale, scrie BBC.

În momentul culminant, arhiepiscopul îi va înmâna lui Charles Coroana Sfântului Edward, cea mai importantă dintre bijuteriile Coroanei.

UPDATE ORA 13:33. Primele imagini de la ceremonia de încoronare

La Westminster Abbey, regele a făcut câteva sute de pași, până la locul unde îl aștepta tronul și coroana, prin jubeul aurit, considerat o capodoperă a artei engleze, în timp ce corul interpreta imnuri religioase.

Tronul folosit la fiecare încoronare din ultimele șapte secole are inclusă Piatra Destinului, un simbol străvechi despre care se spune că ar data din vremuri biblice.

George, fiul cel mare al moștenitorului tronului, prințul William, a fost dintre cei patru paji ai regelui, în timpul procesiunii prin naosul Westminster Abbey din Londra.

UPDATE ORA 13.27.

Au existat dezbateri cu privire la jurământul regelui, care preciza rolul său specific de susținător al ,,succesiunii protestante la tron”.

Dar, imediat după ce regele face acest jurământ, corul cântă o piesă în limba latină de William Byrd, din cadrul unei montări a slujbei folosite de catolicii din secolul al XVI-lea care se opuneau doctrinei Bisericii Angliei.

Iar jurămintele sunt încadrate de o recunoaștere mai largă a oamenilor de „toate credințele și convingerile”.

Este o slujbă plină de echilibristică și simboluri subtile, explică BBC.

UPDATE ORA 13:15. Slujba de încoronare a regelui Charles al III-lea a început

Slujba de la Westminster Abbey a început cu „Recunoașterea” , regele fiind prezentat poporului. O biblie este prezentată acum regelui Charles de către reverendul Dr. Iain Greenshields, moderator al adunării generale a Bisericii Scoției, scrie BBC.

„Pentru a vă păstra mereu în minte legea și Evanghelia lui Dumnezeu ca regulă pentru întreaga viață și guvernare a prinților creștini, primiți această carte, cel mai valoros lucru pe care îl oferă această lume. Aici este înțelepciunea; aceasta este legea regală; acestea sunt oracolele vii ale lui Dumnezeu.” , i-a transmis acesta monarhului.

Slujba se desfășoară în mai multe etape și se estimează că va dura puțin sub două ore.

În prima etapă, recunoașterea, Regele Charles este prezentat „poporului”, conform unei tradiții care datează din epoca anglo-saxonă.

UPDATE ORA 13:14.

,,Nu am venit să fiu servit, ci să servesc” , spune Regele în timp ce Westminster Abbey tace.

Britain’s King Charles III enter Westminster Abbey through the Great West Door, in central London on May 6, 2023, ahead of their coronations. The set-piece coronation is the first in Britain in 70 years, and only the second in history to be televised. Charles will be the 40th reigning monarch to be crowned at the central London church since King William I in 1066. Outside the UK, he is also king of 14 other Commonwealth countries, including Australia, Canada and New Zealand. Camilla, his second wife, will be crowned queen alongside him and be known as Queen Camilla after the ceremony.,Image: 774178768, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Andrew Matthews / AFP / Profimedia

Doru Grădinaru îți vorbește despre rege și încoronare

S-a născut pentru a fi rege. Se așează pe tron la 73 de ani. Charles este cel mai bătrân monarh care a preluat tronul britanic. Povestea lui de viață, problemele sale de familie și încercările de intruziune în trebuile guvernamentale sunt notorii.

Aura monarhiei britanice nu se va schimba în acest weekend.

Profesorul de istorie Doru Grădinaru îți vorbește despre rege și încoronare.

UPDATE ORA 12:57. William și Kate

Prințul de Wales și Catherine, Prințesa de Wales, au sosit la Westminster Abbey.

Momentul apariției prințului Harry

Prințul Harry a sosit pentru încoronarea tatălui său în urmă cu puțin timp.

UPDATE ORA 12:53. Regele Charles a ajuns la Westminster Abbey pentru slujba de încoronare

Regele Charles va intra pe Ușa Mare de Vest a clădirii – înainte de a continua prin naos, către locația unde are loc slujba. Acesta este însoțit de regina consoartă Camila.

UPDATE ORA 12:30. Procesiunea de încoronare a regelui a început la Palatul Buckingham

Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla au plecat de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey într-o caleașcă aurie, potrivit BBC.

Imnul național a fost interpretat de o fanfară militară în timp ce se îndreptau spre The Mall.

Prim-ministrul Rishi Sunak a sosit la Abbey

Prim-ministrul Rishi Sunak intră în Westminster Abbey, fiind unul dintre ultimii oaspeți care au sosit.

Ambii președinți ai Camerelor Parlamentului au sosit. John McFall – președintele Camerei Lorzilor – și Sir Lindsay Hoyle, de la Camera Comunelor, se vor alătura momentan celorlalți participanți la adunare.

Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au plecat de la Palatul Buckingham spre Westminster Abbey

Regele Charles al III-lea pleacă din Buckingham Place prin Poarta Centrală.

Călătoria de ieșire spre Westminster Abbey este cunoscută sub numele de Procesiunea Regelui.

Călătoria de întoarcere – cu un grup mult mai mare – va fi Procesiunea Încoronării.

O trăsură care îi transportă pe rege și pe regina consort Camilla se strecoară într-o mică procesiune de așteptare.

Aceștia primesc salutul regal din partea gărzii regelui în timp ce pornesc.

Rămâneți alături de noi pentru a vă ține la curent cu această călătorie istorică.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Încoronarea regelui Charles al III-lea are loc astăzi, în cadrul unei ceremonii în care va fi încoronată și soția sa, regina consoartă Camilla.

Înaintea încoronării, regele, împreună cu prințul William și Kate, a salutat binevoitorii în apropierea Palatului Buckingham. Prințul și prințesa de Wales s-au întâlnit ulterior cu invitați, printre care Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, și prima doamnă a SUA, Jill Biden, căreia i s-a alăturat nepoata sa Finnegan Biden, în timpul unei recepții de seară la palat, scrie The Independent.

Prințul Harry, care este așteptat să poarte un costum de dimineață în loc de uniforma militară la încoronarea tatălui său, a sosit, de asemenea, în Marea Britanie cu o zi înainte de evenimentul slăbit” de sâmbătă, la care vor participa 2.000 de invitați, printre care lideri politici, membri ai familiei regale și celebrități. Ducele de Sussex va participa la ceremonie fără soția sa Meghan Markle sau copiii lor, prințul Archie și prințesa Lilibet, care au rămas în California.

Citește și