• În trecut, oamenii strângeau mâna să se asigure că nu au arme cu care să se atace
  • În pandemie, oamenii au găsit diferite moduri ca să se salute dar să se protejeze
  • Putem să folosim privirea şi zâmbetul ca să înlocuim orice salut

Astăzi este Ziua Internaţională a salutului. Strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc. Alin Comşa este expert în comunicare și spune cum a pornit acest obicei.

Alin Comșa, expert în comunicare: „Acesta este gestul acreditat în toate societăţile şi în toate momentele istorice ca fiind „Îmi pare bine să te cunosc. Pace! Suntem prieteni. De ce? Pentru că în momentul în care doi oameni dau mâna, îşi atestă unul altuia că nu au nimic în mână cu care să se atace. De aceea nu este elegant să dai mâna cu mânuşă. Pentru că ai putea să ai ceva pe mânuşă sau sub mânuşă”Din cauza pandemiei de Covid-19 însă, strânsul mâinii, sărutul pe obraz sau îmbrăţişările, nu prea mai sunt întâlnite. Ba chiar te-ai putea trezi într-o situaţie jenantă, dacă eşti refuzat. Cum a fost și Angela Merkel care a vrut să strângă mâna cu cu Ministrul Internelor din Germania, Horst Seehofer.”

Noul normal

Ca să evite astfel de momente jenante, oamenii au găsit tot felul moduri „safe” în care se salută. Alin spune totuşi că acesta este noul nostru „normal” şi că nu ar trebui să ne simţim jenaţi. 

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Alin Comșa, expert în comunicare: „În momentul în care înţelegi cu adevărat că este nevoie să te păzeşti, dar îţi doreşti în continuare să comunici cu cel din faţa ta, vei depăşi mai uşor aceste piedici, aceste mici piedici.”

Alin e de părere că ne-au mai rămas două gesturi importante în ceea ce priveşte salutul. Privirea şi zâmbetul care se vede, chiar dacă purtăm mască.