• Se vrea repornirea călătoriilor aeriene, anulate de aproape doi ani, cu accent principal pe Aeroportul Internațional Boryspil din afara capitalei Kiev.
  • Spațiul aerian al Ucrainei a fost închis brusc de invazia Rusiei.
  • Kievul vede restabilirea călătoriilor aeriene ca un obiectiv către victorie pentru economie.
  • ,,Lucrăm foarte intens pentru a recupera conexiunea aeriană în Ucraina”, a declarat Rostyslav Shurma.

UPDATE ORA 20.00 – Ofițerul superior al NATO avertizează asupra războiului cu Rusia

Ofițerul superior al NATO a avertizat că alianța trebuie să se pregătească pentru un război total, deoarece urmează să lanseze cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii.

UPDATE ORA 18.00 – UE pregătește și un document cu garanții de securitate pentru Ucraina

Acest lucru a fost anunțat de un oficial de rang înalt al UE, transmite corespondentul Canalului 24 din Bruxelles.

Comisia Europeană a elaborat un document cu garanții de securitate pentru Ucraina, pe care îl poate prelua în viitor. Aceste garanții includ nu numai asigurarea securității militare, ci se referă și la negocierile privind aderarea la UE.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Se raportează că această problemă va fi pe ordinea de zi în cadrul Consiliului Miniștrilor de Externe de luni.

UPDATE ORA 17.00 – Țările baltice au convenit să creeze o „linie de apărare” la granița cu Rusia

Estonia va construi 600 de buncăre la granița sa de est pentru a crea o „linie de apărare” la granița cu Rusia.

O zonă defensivă similară la granița de est va fi creată de Letonia și Lituania (nu a fost încă precizat numărul de instalații care vor fi construite în aceste țări).

„Rusia este și va rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității Estoniei. Războiul din Ucraina a redus puterea ofensivă a Rusiei, dar, potrivit diverselor estimări, aceasta este gata să o restabilească în doi-trei ani. Trebuie să fim pregătiți și să facem cât mai mare costul unui atac asupra Estoniei pentru Rusia”, îl citează publicația pe consilierul vice-cancelar al Ministerului Apărării, Kaido Tiitus.

Instalarea buncărelor la sol va începe la începutul anului 2025, scrie portalul Radiodifuziunii Naționale Estoniene.

Autoritățile trebuie mai întâi să aprobe construcția de către proprietarii de terenuri, deoarece cea mai mare parte a liniei de apărare este pe teren priva

UPDATE ORA 16.00 – Rusia testează în prezent sistemele de război electronic în Kaliningrad

Semnalul GPS a dispărut complet, marți, în anumite zone de pe teritoriul Poloniei, inclusiv în Coridorul Suwalki. Presa poloneză scrie că „în nordul și centrul Poloniei, semnalul GPS a fost complet blocat”. Motivul ar fi activarea sistemelor rusești de război electronic din regiunea Kaliningrad.

Publicația EPOZNAN a reamintit faptul că probleme similare au fost observate anterior în Estonia și Finlanda. Alte instituții de presă poloneze au publicat și o hartă a interferențelor disponibilă pe site-ul gpsjam.org care arată amploarea problemelor GPS în mare parte a Poloniei, cu un nivel ridicat de interferență asupra Kaliningrad, enclava rusă care se învecinează cu Polonia. 

„Rușii au testat sistemul de război electronic în Kaliningrad, așa că aproape jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a scris Jürgen Nauditt, care postează pe X informații despre războiul din Ucraina. 

UPDATE ORA 15.00 – UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru a doua aniversare a războiului din Ucraina

Uniunea Europeană a început să discute despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui aprobat până la a doua aniversare de la începerea războiului din Ucraina, scrie Bloomberg, citând surse.

Potrivit interlocutorului agenției, s-ar putea să vorbim despre adăugarea la listele de sancțiuni, restricții suplimentare privind comerțul și noi măsuri de combatere a eludării sancțiunilor existente.

În plus, discuțiile continuă cu privire la planurile de creare a unui nou fond de sprijin militar pentru Ucraina, pentru a facilita finanțarea asistenței, scrie Bloomberg.

La mijlocul lunii decembrie, UE a aprobat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta a inclus, în special, o interdicție a importului de diamante neindustriale din Rusia, o interdicție a importului de gaz petrolier lichefiat (cu o perioadă de tranziție de un an), adăugarea a încă 29 de firme din Rusia și alte țări la lista de controale stricte la export, astfel de măsuri de combatere a eludării sancțiunilor, ca o cerință pentru exportatorii europeni să includă o clauză de interzicere a reexportului către Rusia în contractele cu cumpărătorii.

La începutul acestei săptămâni, grupul Ermak-McFaul, care elaborează recomandări privind sancțiunile împotriva Rusiei, a publicat un alt raport.

UPDATE ORA 14.00 – Kievul spune că atacul asupra depozitului de petrol rusesc din Klinsty face parte din represaliile „echitabile” pentru atacurile Moscovei asupra infrastructurii Ucrainei

Ucraina a declarat că se află în spatele unei lovituri cu drone care a declanșat vineri un infern uriaș la un depozit de petrol din vestul Rusiei, cel mai recent dintr-o serie de atacuri transfrontaliere în creștere.

Greva este a doua asupra unui depozit de petrol rusesc în tot atâtea zile, parte din ceea ce Kievul a numit represalii „echitabile” pentru atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Greva de vineri a vizat o instalație de stocare a petrolului Rosneft, la aproximativ 50 de kilometri (30 de mile) de granița cu Ucraina, în orașul rus Klintsy, au declarat oficialii. A fost efectuată de Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării, a confirmat pentru AFP o sursă de securitate ucraineană, fără a detalia.

Videoclipurile au arătat o minge de foc uriașă sfâșiind rezervoarele de depozitare a depozitului de petrol, în timp ce un nor de fum negru se întindea peste orașul cu aproximativ 60.000 de locuitori.

UPDATE ORA 13.00 – NATO își va lansa cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii săptămâna viitoare, cu aproximativ 90.000 de angajați

NATO își va lansa cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii săptămâna viitoare, cu aproximativ 90.000 de angajați urmând să participe la luni de exerciții menite să arate că alianța își poate apăra întreg teritoriul până la granița cu Rusia, au declarat joi ofițerii de rang înalt.

Exercițiile au loc în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se împotmolește. NATO, ca organizație, nu este direct implicată în conflict, cu excepția faptului că oferă Kievului sprijin neletatal, deși multe țări membre trimit arme și muniții individual sau în grupuri și oferă pregătire militară.

În lunile înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor ruse să intre în Ucraina în februarie 2022, NATO a început să consolideze securitatea pe flancul său estic cu Rusia și Ucraina. Este cea mai mare acumulare a alianței de la Războiul Rece. Jocurile de război sunt menite să descurajeze Rusia să vizeze o țară membră.

Exercițiile – denumite Steadfast Defender 24 – „vor arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe pe mai multe domenii de-a lungul mai multor luni, pe mii de kilometri (mile), din nordul înalt până în Europa Centrală și de Est și în orice condiție”. a declarat organizația celor 31 de națiuni, potrivit AP.

UPDATE ORA 12.00 – Poliția din centrul republicii ruse Bashkortostan a arestat vineri mai mulți protestatari

Poliția din centrul republicii ruse Bashkortostan a arestat vineri mai mulți protestatari enervați de închiderea unui activist popular, în timp ce un tribunal a condamnat nouă demonstranți la pedepse scurte de închisoare, relatează AFP.

Mii de oameni au ieșit pe străzile orășelului Baymak, la temperaturi înghețate, săptămâna aceasta, ciocnindu-se cu poliția împotriva revoltei într-o manifestare rară de indignare publică.

Ei îl susțin pe Fail Alsynov, un activist local care militează pentru protecția limbii bașkir și a fost condamnat miercuri la patru ani de închisoare pentru „incitare la ură”.

Alsynov a criticat public eforturile de mobilizare a Moscovei pentru ofensiva din Ucraina lansată în urmă cu aproape doi ani și, de asemenea, se opune mineritului din regiune din motive de mediu.

UPDATE ORA 11.00 – Belarus clarifică posibila desfășurare a armelor nucleare

Belarus ar considera folosirea armelor nucleare ca o măsură forțată și pentru descurajare strategică, a raportat agenția de presă TASS.

La începutul acestei săptămâni, a reieșit că Belarus propune o nouă doctrină militară care permite utilizarea unor astfel de arme. Rusia, un aliat apropiat, a trimis arme nucleare tactice în Belarus anul trecut.

Oficialii au spus că Moscova va menține controlul asupra munițiilor, care sunt folosite pe câmpurile de luptă și au rază scurtă de acțiune.

UPDATE ORA 10.00 – Mercenarii francezi luptă pentru Ucraina, susține parlamentul rus

Duma de Stat – camera inferioară a parlamentului Rusiei – plănuiește să întrebe Adunarea Națională a Franței dacă este conștientă de faptul că mercenari francezi ar fi luptat pentru Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că forțele sale au ucis peste 60 de mercenari străini, majoritatea cetățeni francezi, într-o lovitură asupra unei clădiri din Harkov.

Cu toate acestea, nu a furnizat dovezi pentru afirmația sa. Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a declarat pe Telegram că este „important pentru noi să știm dacă ei (legiuitorii francezi) sunt conștienți că cineva, încalcând legea, trimite luptători să lupte în Ucraina”.

UPDATE ORA 08.00 – Estonia i-a spus șefului filialei sale a Bisericii Ortodoxe Ruse să părăsească țara

Estonia i-a spus șefului filialei sale a Bisericii Ortodoxe Ruse să părăsească țara, numindu-l o amenințare la adresa securității naționale, transmite radiodifuzorul public eston ERR.

Lui Valeri Reşetnikov, care conduce Biserica Ortodoxă Estonă a Patriarhiei Moscovei în calitate de Mitropolit Eugen, i s-a refuzat prelungirea permisului de şedere şi va trebui să plece până pe 6 februarie, a declarat ERR, citând purtătorul de cuvânt al Poliţiei şi Grăniceri din ţară.

Guvernul estonian i-a cerut în repetate rânduri domnului Reshetnikov „să înceteze să justifice regimul de la Kremlin și acțiunile militare ale Rusiei în declarațiile sale”, dar el nu a reușit să facă acest lucru, a spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 06.00 – Poziția Rusiei cu privire la revenirea la Noul tratat START este încă în discuție

Directorul principal al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, Pranay Vaddi, a spus că refuzul Rusiei de a discuta problemele nucleare cu SUA pune la îndoială, pentru moment, disponibilitatea sa de a se angaja în respectarea sau continuarea tratatului de control al armelor Noul START.

„Trebuie să credem Rusia pe cuvânt în ceea ce privește poziția sa actuală privind dialogul privind controlul armelor”, a spus el.

„Ei refuză să se angajeze bilateral în aceste probleme. Aceasta pune la îndoială dorința Rusiei de a întreține o conversație despre continuarea noului START sau revenirea la conformitatea cu Noul START”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina lucrează „intens” cu partenerii pentru a restabili călătoriile aeriene suspendate de aproape doi ani, cu accent principal pe Aeroportul Internațional Boryspil din afara capitalei Kiev, a declarat joi un oficial prezidențial.

Spațiul aerian al Ucrainei a fost închis brusc de invazia Rusiei, din cauza riscului de securitate pentru aviația civilă. Oricine vizitează țara trebuie să-și croiască drumul rutier sau feroviar.

Kievul vede restabilirea călătoriilor aeriene ca un obiectiv către victorie pentru economie.

„Nu vreau să creez așteptări mult prea mari…dar vă pot spune că lucrăm foarte intens pentru a recupera conexiunea aeriană în Ucraina”, a declarat Rostyslav Shurma, șef adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, în timpul unei discuții la Davos. .