10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia. Punctul final? O formă de „acord de compromis”

Sprijinul pentru Ucraina în rândul europenilor rămâne larg, dar, la aproape doi ani de la invazia pe scară largă, abia dacă 10% dintre aceștia cred că Ucraina poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE, o formă de „acord de compromis” fiind considerată cel mai probabil punctul final, scrie The Guardian.

Schimbarea de sentiment – anul trecut, pe vremea aceasta, mai mulți europeni decât cei care nu au spus că Ucraina trebuie să își recupereze toate teritoriile pierdute – va cere politicienilor să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe definirea a ceea ce trebuie să însemne de fapt o pace acceptabilă, susțin autorii raportului.

„Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul.

Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Kievul poate învinge din punct de vedere militar, a declarat Leonard, ceea ce înseamnă că argumentul cel mai convingător pentru un public din ce în ce mai sceptic a fost acela că continuarea ajutorului „ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul – mai degrabă decât la o victorie a lui Putin”.

Sondajul realizat în ianuarie în 12 state membre ale UE – inclusiv Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia – a constatat că contraofensiva blocată a Ucrainei, temerile tot mai mari privind o schimbare de politică a SUA și perspectiva unui al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump alimentează pesimismul cu privire la rezultatul războiului.

Studiul a fost realizat înainte de retragerea Ucrainei la sfârșitul săptămânii din orașul Avdiivka din estul țării, care a oferit Rusiei cea mai importantă victorie militară de la capturarea Bahmut de către trupele Wagner în mai 2023. Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

În toate țările, sondajul a arătat că opinia cea mai răspândită, împărtășită de o medie de 37% dintre respondenți, a fost că războiul se va încheia cu un acord de compromis – deși unele țări au fost mai interesate de acest rezultat decât altele.

În Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%), respondenții au fost mai predispuși să spună că Europa ar trebui să ajute Ucraina să riposteze, în timp ce în Ungaria (64%), Grecia (59%), Italia (52%) și Austria (49%), aceștia au preferat să împingă Kievul să accepte un acord. În Franța, Germania, Țările de Jos și Spania, opiniile au fost împărțite mai echilibrat.

Citește și

Exit mobile version