• Smirnov este acuzat că a mințit atunci când a susținut că mita a fost plătită familiei Biden prin intermediul unei firme energetice ucrainene, Burisma.
  • El a fost acuzat săptămâna trecută de declarații false în fața FBI.
  • Afirmațiile lui Smirnov au făcut parte dintr-un efort continuu al republicanilor de a-l pune sub acuzare pe președintele Biden.

Un fost informator al FBI, acuzat că a mințit în legătură cu președintele Joe Biden și fiul său Hunter, are legături la nivel înalt cu serviciile secrete rusești, afirmă procurorii americani. Acuzațiile împotriva lui Alexander Smirnov, în vârstă de 43 de ani, au fost prezentate marți în noile documente depuse de Departamentul de Justiție în acest caz, scrie BBC.

Smirnov este acuzat că a mințit atunci când a susținut că mita a fost plătită familiei Biden prin intermediul unei firme energetice ucrainene, Burisma. El a fost acuzat săptămâna trecută de declarații false în fața FBI.

Afirmațiile lui Smirnov au făcut parte dintr-un efort continuu al republicanilor de a-l pune sub acuzare pe președintele Biden. El a fost arestat în Las Vegas, Nevada, joi, după ce s-a întors de la un zbor în străinătate, a precizat Departamentul de Justiție.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Procurorii ceruseră ca Smirnov, cu dublă cetățenie, americană și israeliană, să fie reținut fără cauțiune, argumentând că nu are legături cu Las Vegas, dar are contacte cu agențiile de informații rusești.

Însă marți, judecătorul magistrat american Daniel Albregts a permis ca acuzatul să fie eliberat din arest și să fie monitorizat prin GPS până la proces. El trebuie să rămână în comitatul Clarke din Nevada și are interdicție de a solicita un nou pașaport.

Smirnov a făcut o declarație falsă cu privire la bunurile sale

Departamentul de justiție spune că acesta și-a dezvăluit contactele sale din domeniul serviciilor de informații șefului său de la FBI, spunând că ar putea folosi aceste legături – pe care procurorii le-au descris ca fiind extinse și extrem de recente” – pentru a părăsi SUA.

În documentele depuse marți în instanță, procurorii au mai susținut că Smirnov a declarat autorităților că avea doar 1.500 de dolari în numerar și 5.000 de dolari într-un cont bancar, când în realitate avea acces la aproximativ 6 milioane de dolari în fonduri lichide”.

Numai faptul că Smirnov a făcut o declarație falsă cu privire la bunurile sale ar trebui să determine reținerea lui Smirnov, deoarece arată că, la prima ocazie, nu a furnizat informații adevărate și complete serviciilor de arestare preventivă”, se arată în documentele depuse.

În decembrie 2023, se arată în documentul juridic, Smirnov a participat la o întâlnire în străinătate cu un membru de rang înalt al unui anumit serviciu de informații externe rusesc”.

Smirnov i-a spus șefului său de la FBI că a aflat că serviciile de informații rusești au interceptat mai multe” apeluri telefonice efectuate la un anumit hotel de către persoane importante din SUA, potrivit departamentului de justiție. Nici hotelul și nici locația acestuia nu sunt specificate.

Citește și