• Boloș crede că atingem ținta de deficit bugetar în 7 ani.
  • Ținta de deficit bugetar impusă de UE este de 3%.
  •  În 2023, deficitul bugetar din România a ajuns la 5,7%.
  • Boloș: Reducerile de cheltuieli sunt subiect sensibil în an electoral.

Șapte ani ar putea dura până se ne încadrăm în ținta de deficit bugetar de 3%, impusă de UE. O spune chiar ministrul Marcel Boloș, într-un interviu pentru Bloomberg. Două majorări de pensii, salarii mai mari pentru profesori, posibil și în sănătate și poliție, se tot adâncește deficitul.

Iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil, în an electoral, recunoaște ministrul Finanțelor. Boloș speră însă că vor fi majorate veniturile din taxe prin combaterea fraudelor fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale. Acum, veniturile din taxe ale României sunt printre cele mai mici din UE, reprezintă mai puțin de o treime din PIB. Daca Uniunea Europeană e posibil să mai păsuiască, agențiile de rating amenință România cu retrogradarea. Iar pe termen lung, deficitul bugetar a dus România și mai departe de aderarea la zona euro.

Șapte ani de ghinion?

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat că un regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB, conform noilor reguli fiscale ale UE, reprezintă o provocare foarte dificilă”. Cel mai probabil România va avea nevoie de cei şapte ani prevăzuţi de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar până la 3% din PIB, de la un nivel de 5% din PIB prognozat pentru acest an, un ritm mai lent decât se preconiza iniţial.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a spus Marcel Boloş într-un interviu pentru Bloomberg.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două majorări de pensii pentru acest an precum şi salarii mai mari pentru profesori şi este posibil să se confrunte cu presiuni vizând majorarea salariilor şi din partea personalului de sănătate şi poliţie, ceea ce ar însemna noi cheltuieli. Cu toate acestea, Marcel Boloş afirmă că veniturile din taxe vor fi majorate în acest an graţie măsurilor de combatere a fraudelor fiscale şi îmbunătăţirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.

Chiar şi acest orizont bugetar de şapte ani depinde dacă agenţiile de rating vor considera cheltuielile electorale drept sustenabile şi vor amâna posibile retrogradări. Deşi UE a introdus o anumită flexibilitate când vine vorba de regulile fiscale, agenţiile de rating ar putea să nu fie la fel de indulgente dacă planurile de cheltuieli vor fi anunţate fără o imagine clară cu privire la venituri, a subliniat Boloş.

Citește și