- Primele 10 milioane de teste rapide pentru elevi au fost sâmbătă recepționate și distribuite către Inspectoratele Școlare Județene și către Municipiul București.
- Cele 10 milioane de teste ar trebui să fie suficiente pentru două săptămâni, urmând ca elevii să fie testați de două ori în prima săptămână și cel puțin o dată în cea de-a doua.
- Până vineri, au fost înregistraţi 13.150 de elevi depistați cu SARS-COV-2, dintr-un total de aproape 3 milioane.
Ministerul Educației a transmis vineri că, la începutul săptămânii, în jur de 10 milioane de teste rapide urmează să ajungă în școlile din România, după mai multe întârzieri ale procesului.
„Primele 10.000.000 bucăți teste vor fi recepționate în cursul zilei de mâine, 22.01.2022, urmând ca în cursul aceleiași zile să fie transportate, cu camioanele IGSU, către Inspectoratele Școlare Județene/Municipiul București, conform planului de distribuție elaborat de Ministerul Educației, astfel încât acestea să fie disponibile în unitățile de învățământ în cursul săptămânii viitoare.”, a transmis sâmbătă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion a precizat că, cele 10 milioane de teste vor fi suficiente pentru următoarele două săptămâni.
„Speranța noastră este să ajungă în unitățile școlare până marți, astfel încât în cursul săptămânii viitoare să facem două teste, așa cum e normal. Iar numărul de teste pe care îl vom primi va fi suficient pentru următoarele două săptămâni cu aproximație adică două testări în prima săptămână și cel puțin o testare în cea de a doua.”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.
Vicepreședintele Asociației Elevilor din București și Ilfov, Matei Dumitru, se bucură că aceste teste vor ajunge în școli.
Mai ales acum, că tot mai multe unități de învățământ trec din nou la învățământul online din cauza cazurilor de COVID. Iar incidența în Capitală a depășit 8.77 la mia de locuitori.
„Noi credem și sperăm că până până luni testele vor fi în școală, astfel încât copiii să le primească marți și să vină miercuri la școală testați. Știm de asemenea că aceste teste nu sunt cele mai bune, dar este o măsură în plus pentru a asigura igiena și siguranța în școli.”, a spus Vicepreședintele Asociației Elevilor din București și Ilfov, Matei Dumitru.
Daniela Orășanu este director la Colegiul tehnic CF “Unirea” Pașcani. Ea spune că testele sunt o măsură în plus de protecție, dar nu cea mai eficientă.
„Au dat foarte multe rareori aceste teste. E foarte bine că s-au dus spre testare, dar problema e că populația nu a fost pregătită pentru aceste teste. De asta eu am ținut foarte mult la început de an calendaristic, în ianuarie, să duc muncă de responsabilizare a familiilor pentru testare, pentru că vaccinarea este foarte slabă în zonă.”, a precizat directorul Colegiului Tehnic CF „Unirea” Pașcani, Daniela Orășanu.
Până vineri, au fost înregistraţi 13.150 de elevi depistați cu SARS-COV-2, dintr-un total de aproape 3 milioane, adică 0,5% din totalul elevilor şi preşcolarilor.
„În cursul zilelor de sâmbătă și duminică, în depozitele inspectoratelor școlare au fost primite 10.540.000 de teste rapide destinate preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. Acestea sunt ambalate în kituri individuale sau de câte două. Marți, acestea vor fi distribuite beneficiarilor, urmând a fi utilizate de îndată. În consecință, prima testare din săptămâna viitoare se va putea realiza marți sau miercuri”, a comunicat Ministerul Educației.