• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 9% din cei 3500 de respondenți susțin ridicarea capacității de apărare a României prin investiții în tehnologii moderne și resurse umane, în condițiile extinderii războiului regional.
  • Mentalul colectiv al românilor respinge ideea de pericol ceea ce este îngrijorător, dar România ar trebui să se pregătească pentru război și să investească între 10 și 20% din PIB în tehnică militară modernă.
  • Investiția militară este nucleul investiției tehnologice a unei țări și presupune achiziția de arme noi, experiența ultimilor doi ani aratând că războiul de azi nu mai seamănă cu războiul de ieri, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi: Sondajul pe care l-am pregătit pentru tine, începând de săptămâna trecută. Te-am lăsat pe tine să alegi prioritățile României, să decizi tu și te-am pus să votezi între următoarele 5 priorități. Alții au votat ridicarea capacității de apărare a României prin investiții în tehnologii moderne și resurse umane, în condițiile extinderii războiului regional.

Adrian Sârbu: Mă îngrijorează foarte tare, și nu este deloc autoironic și nici ironic, faptul că mentalul colectiv al românilor respinge ideea de pericol în care suntem și că românii spun: „domne, pe ultimul loc din prioritățile noastre e să băgăm bani în armată”. După părerea mea, România trebuie să investească între 10 și 20% din PIB în cheltuieli militare, dar asta nu înseamnă că facem kalașnikoave.

Hofi: Doar tancuri pe străzi și militare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Adrian Sârbu: Nu înseamnă că avem tancuri, Hofi. Deloc, deloc.

Hofi: Păi și cu banii ăia ce facem?

Adrian Sârbu: Hai să-ți spun ce înseamnă cheltuieli militare azi Hofi. Înseamnă așa. Drone. Dronele despre care vorbesc eu sunt dronele individuale, dronele pe care le conduce un militar. Știi câți militari are Ucraina capabili să opereze drone? 60.000, 60.000. Asta este o cifră oficială.

Hofi: Dar nu sunt specializați pe drone.

Adrian Sârbu:  Care s-au specializat, da? E mai mult decât are militari armata noastră, inclusiv cu generalii de birou. Deci, ce înseamnă investiții militare? Înseamnă tehnologie. Când vorbim de tehnologie, vorbim de ceea ce toată lumea spune azi microcipuri, software, verde, drone. AI. Crede vreunul dintre noi că războaiele pe care ar trebui să le poarte România și pe care astăzi le-a și pierdut, Doamne ferește…

Hofi: România trebuie să poarte războiaie?

Adrian Sârbu: Da, România trebuie să fie pregătită să poarte războiaie pentru că în jurul României nu sunt prieteni ai României. Sunt niște popoare care investesc, cresc și în momentul în care crești, ai instinctul natural al poporului și al omului să te extinzi. Românii nu văd importanța investițiilor militare pentru că românii, așa cum spui tu, se gândesc: „iar le dăm la ăia bani să-i cheltuiască aiurea, să-i ducă pe soldați la porumb”…

Nemo: Și asta e o problemă.

Adrian Sârbu: „Să vină cu tab-urile peste noi cum au venit în 89, în loc să stea frumos în unitățile militare, să tragă, cum ne-au omorât la Timișoara.”

Hofi : Asta e justificarea pentru care 9% din români votează…

Adrian Sârbu: Da, Hofi, dar nu e bine. Eu de aia sunt îngrijorat. Investiția militară este core-ul, este nucleul investiției tehnologice a unei țări. Dacă nu facem ceea ce face America acum…am dat noi știre acum o oră, două. Schmidt, Google e acum într-un venture capital care propune Pentagonului tehnologii militare. Și așa mai departe. Și cu tot felul de arme noi, care nu sunt văzute, dar, de departe în ăștia doi ani s-a văzut un singur lucru: războiul de azi nu mai seamănă cu războiul de ieri.

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF-Aleph News

Decide tu prioritatea numărul 1 a României în 2024 și următorii 5 ani

  1. Creșterea economică de peste 5% prin alocarea resurselor financiare rezultate din tăierea cu 20% a numărului bugetarilor și alocarea fondurilor europene către antreprenori, operatori privați și către proiecte românești – 42%
  2. Revenirea la modelul real de democrație liberală, putere-opoziție, prin renunțarea la democrativă și creșterea controlului cetățeanului asupra acțiunilor Parlamentului, Guvernului și Președintelui-18%
  3. Schimbarea mentalității românilor din pierzători în câștigători, capabili să-și promoveze identitatea culturală în România și în Europa – 17%
  4. Adoptarea accelerată și largă a tehnologiilor digitale, a inteligenței artificiale în economie, administrație, în educație în vederea transformării României într-o societate învățată și verde – 14%
  5. Ridicarea capacității de apărare a României prin investiții în tehnologii moderne și resurse umane, în condițiile extinderii războiului regional -9%

Citește și