• Ultimele ore de oxigen pentru pasagerii submersibilului Titan au trecut.
  • Cei implicați în operațiunea de căutare spun că își „păstrează speranța până la capăt”.
  • Paza de Coastă americană a declarat că un vehicul operat de la distanță (ROV) a descoperit resturi în zona de căutare în apropierea epavei Titanicului.

UPDATE. Garda de Coastă a SUA: Resturile arată că a avut loc o implozie catastrofală

Resturile găsite pe fundul mării sunt „în concordanță cu o implozie catastrofală” , au precizat oficialii de la Garda de Coastă a SUA, într-o conferință de presă.

Vehiculul operat de la distanță (ROV) a găsit conul de coadă al Titanului pe fundul mării, la aproximativ 490 de metri distanță de prova Titanicului și alte resturi în apropiere, potrivit contraamiralului John Mauger, comandantul primului district al Gărzii de Coastă.

„În urma acestei determinări, am notificat imediat familiile în numele Gărzii de Coastă a SUA și al întregului comandament unificat. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor. Îmi pot doar imagina cum a fost pentru ei și sper ca această descoperire să le ofere o oarecare alinare în această perioadă dificilă” , a spus Mauger.

Submersibilul a pierdut contactul duminică dimineața cu nava sa de sprijin la aproximativ o oră și 45 de minute după ce s-a scufundat. Mauger a spus că este „prea devreme pentru a spune când s-a produs implozia” .

El a precizat că Garda de Coastă americană a avut balize sonar în apă timp de 72 de ore. De când au fost amplasate, acestea nu au detectat „niciun eveniment catastrofal”, a spus Mauger.

UPDATE. Resturi ale submersibilului Titan găsite la peste 200 m de prova epavei Titanicului

Experții spun că resturile descoperite ale submarinului Titan au fost găsite la mai mult de 200 de metri de prova epavei Titanicului.

Carl Hartsville, de la Woods Hole Oceanographic Institution, a declarat reporterilor că a fost găsit într-o zonă în care nu există ,,niciun rest” al Titanicului.

El a descris-o ca fiind o zonă cu ,,fundul neted” , adăugând că se afla la ,,peste 200 de metri de epava” Titanicului.

El a adăugat: ,,Este în concordanță cu locația ultimei comunicări pentru o implozie în coloana de apă.

UPDATE

Familiile victimelor au 0% șanse să obțină despăgubiri de la OceanGate dacă vor da compania în judecată. Toți cei cinci membrii ai echipajului au semnat contracte în care stipula clar ce-i așteaptă, scrie Insider.

UPDATE

Contraamiralul John Mauger spune că „nu pare să existe nicio legătură” între zgomotele subacvatice detectate în timpul misiunii de căutare și salvare și locația de pe fundul mării.

Aceasta a fost o „implozie catastrofală” a navei care ar fi „generat un sunet semnificativ… acolo jos, pe care balizele sonar l-ar fi detectat”, spune el.

UPDATE

Întrebat care sunt perspectivele de recuperare a trupurilor membrilor echipajului, contraamiralul John Mauger răspunde:

„Vom continua să lucrăm și să căutăm în continuare în zonă, dar nu am un răspuns pentru perspective în acest moment.

Acesta este un „mediu incredibil de neiertător”, adaugă el.

UPDATE. Cinci bucăți diferite de resturi au indicat că era vorba de submarinul Titan, spune un expert

Paul Hanken, un expert în domeniul submarin, spune că salvatorii au găsit „cinci bucăți majore diferite de resturi care ne-au indicat că este vorba de rămășițele submarinului Titan”.

„Primul lucru pe care l-am găsit a fost conul nazal… apoi am găsit un câmp mare de resturi. În acest câmp mare de resturi, am găsit clopotul frontal al corpului de presiune. Acesta a fost primul indiciu că a avut loc un eveniment catastrofal.

La scurt timp după aceea, am găsit un al doilea câmp de resturi mai mic în cadrul acelui câmp de resturi. Am găsit celălalt capăt al carcasei de presiune care… cuprindea, practic, întreaga cameră de presiune…

Vom face tot posibilul să cartografiem complet ceea ce se află acolo jos.” 

UPDATE

Contraamiralul John Mauger spune că este un caz „incredibil de complex” și că echipa încă lucrează la elaborarea detaliilor pentru a stabili calendarul.

ROV-urile operează într-un mediu complex pe fundul mării la peste trei kilometri sub suprafață, spune el.

UPDATE

Contraamiralul John Mauger spune că speră ca această descoperire să ofere o oarecare alinare familiilor echipajului de la bordul submarinului Titan în aceste momente dificile.

El spune că echipa a fost în strânsă legătură cu consulii generali britanic și francez pentru a se asigura că aceștia sunt pe deplin informați.

Paza de coastă americană este „recunoscătoare pentru mobilizarea rapidă a experților în căutarea și salvarea submarină” și „incredibil de recunoscătoare pentru întreaga asistență internațională oferită”.

ROV-urile vor rămâne la fața locului și vor continua să adune informații, mai spune el.

UPDATE. Echipajul de la bordul submersibilului a murit, anunță OceanGate

OceanGate, compania care deține submarinul dispărut, a transmis joi, într-un comunicat că firma crede că pasagerii submersibilului cu destinația Titanic „s-au pierdut, din păcate” .

„În acest moment, credem că CEO-ul nostru, Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet, s-au pierdut, din păcate. Acești bărbați erau adevărați exploratori care împărtășeau un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică” , a transmis OceanGate.

UPDATE. Ce este vehiculul care a descoperit resturile?

Oficialii au declarat că resturile au fost găsit de un robot operat de la distanță.

Acesta este unul dintre cele șapte vehicule acționate de la distanță – cunoscute sub numele de ROV – care scanează fundul mării în căutare de indicii.

ROV-urile sunt dotate cu camere de luat vederi și se pot deplasa la adâncimi la care multe alte nave nu pot ajunge.

Acestea sunt folosite de zeci de ani pentru explorarea subacvatică.

UPDATE. Rămășițele găsite sunt ,,cadrul de aterizare și capacul din spate al submarinului” , spune un expert

Un expert în operațiuni de salvare afirmă că resturile găsite în timpul căutării lui Titan sunt ,,un cadru de aterizare și un capac din spatele submersibilului” .

Mearns spune că îi cunoaște atât pe miliardarul britanic Hamish Harding, cât și pe pilotul francez de submarin Paul-Henri Nargeolet.

,,Înseamnă că încă nu a fost găsit corpul navei, dar au fost descoperite două părți foarte importante ale întregului sistem, care nu ar fi fost găsite decât dacă ar fi fost fragmentate” , a adăugat el.

De asemenea, Mearns a vorbit și despre carena submarinului – în formă de coadă de pește – și a spus: ,,Dacă carena este scoasă și cadrul este scos – atunci ceva foarte rău s-a întâmplat cu întreaga structură” .

,,Nu au găsit corpul navei în care se află oamenii” .

UPDATE

Paza de Coastă a SUA va organiza o conferință de presă la ora 22:00 (ora României) pentru a împărtăși cele mai recente rezultate ale operațiunii de căutare a submersibilului Titan.

Aceasta vine în contextul în care Paza de Coastă a declarat că un vehicul operat de la distanță (ROV) a descoperit resturi în zona de căutare, în apropierea epavei Titanicului. Experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informațiile, a precizat Paza de Coastă.

UPDATE. ,,Resturi” descoperite în zona de căutare de către ROV, anunță US Coast Guar

Paza de Coastă americană a declarat că un vehicul operat de la distanță (ROV) a descoperit resturi în zona de căutare în apropierea epavei Titanicului.

Experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informația, a precizat Paza de Coastă într-un tweet.

UPDATE

Un filmuleț realizat de sistemul de urmărire a navelor MarineTraffic arată mișcarea navelor implicate în operațiunea de căutare și salvare a submersibilului Titan dispărut în Atlanticul de Nord de marți până joi.

UPDATE

Contraamiralul John Mauger, de la Paza de Coastă americană, a declarat că este ,,încântat și mulțumit” de implicarea unui submarinist britanic în operațiunea de căutare.

Anterior, Downing Street a confirmat că un submarinist al Marinei Regale s-a alăturat căutării submersibilului Titan dispărut.

Ofițerul, locotenent-comandorul Richard Kantharia, ,,are cunoștințe semnificative despre războiul submarin și operațiunile de scufundare și, prin urmare, va aduce în mod evident această experiență echipei de căutare și salvare” , a declarat No 10.

Mauger, vorbind pentru Sky News, a declarat că ,,apreciază foarte mult sprijinul din partea forței submarine britanice” .

UPDATE

Co-fondatorul OceanGate, compania care operează submarinul dispărut, a rupt tăcerea pentru a spune că el crede că cei cinci membri ai echipajului de la bordul Titan au ,,mai mult timp decât cred majoritatea oamenilor” .

Guillermo Sohnlein, care a fondat OceanGate împreună cu Stockton Rush, unul dintre pasagerii de la bordul Titan, a declarat că a vorbit ultima dată cu Rush cu câteva săptămâni înainte de lansarea expediției.

Într-o declarație pentru Insider, Sohnlein, care nu mai este implicat în companie, dar rămâne acționar minoritar, a declarat

Astăzi va fi o zi critică în această misiune de căutare și salvare, deoarece proviziile de susținere a vieții submarinului încep să se termine.

Sunt convins că Stockton și restul echipajului și-au dat seama cu câteva zile în urmă că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru a-și asigura salvarea este să extindă limitele acestor rezerve, relaxându-se cât mai mult posibil. Cred cu tărie că fereastra de timp disponibilă pentru salvarea lor este mai lungă decât cred majoritatea oamenilor. Continui să nutresc speranțe pentru prietenul meu și pentru restul echipajului.

El a spus că i-a încurajat pe toți să ,,rămână cu speranța” pentru a recupera submarinul dispărut în siguranță și că el continuă să ,,păstreze speranța” pentru prietenul său și pentru restul echipajului.

UPDATE. Echipele de căutare ,,rămân pline de speranță în acest moment”, afirmă Paza de Coastă americană

Echipele de salvare continuă să desfășoare ,,o operațiune activă de căutare și salvare” a submersibilului Titan dispărut, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă americane.

Contraamiralul John Mauger, care a vorbit pentru Sky News, a declarat că echipele profită la maximum de condițiile meteo ,,favorabile” .

El a spus că :Deși suntem conștienți de timp și am luat în considerare o mulțime de date și informații în cadrul căutării, aceasta este încă o operațiune de căutare și salvare activă în acest moment.

Folosim echipamentul pe care îl avem pe partea de jos a ROVS pentru a ne extinde capacitățile de căutare.

Întrebat când ar putea considera salvatorii că situația este ,,dincolo de orice speranță”, Mauger a spus că ,,există un moment și un loc pentru această discuție”, dar că echipa de comandă unificată se concentrează ,,pe utilizarea capacității pe care o avem acum la fața locului pentru a localiza oamenii și submersibilul” .

UPDATE

Paza de Coastă a SUA a oferit o actualizare a condițiilor meteorologice actuale pentru echipele de căutare a submersibilului dispărut.

Contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA, care conduce operațiunile de căutare a Titanului, a descris condițiile ca fiind ,,favorabile” și a declarat că echipele ,,profită la maximum de condițiile meteo bune” , scrie The Guardian.

UPDATE

Dispariția submersibilului va fi afectat șansele ca în viitor să se efectueze cercetări la epava Titanicului, potrivit unui expert.

David Scott-Beddard, directorul general al companiei de expoziții Titanic White Star Memories Ltd, a declarat pentru CNN că incidentul a avut ,,fără îndoială” un impact asupra oportunităților de a vizita și studia epava.

El a spus că : ,,Șansele ca în viitor să se efectueze cercetări pe epava Titanicului sunt extrem de mici.

Epava Titanicului este ,,unul dintre acele lucruri de neatins, de neatins pentru cei mai mulți dintre noi” , a spus el.

Ea stă maiestuos pe fundul mării; (este) incredibil de rar ca un vas care s-a scufundat să stea în poziție verticală.

UPDATE. Echipaje medicale au fost aduse

O echipă medicală a fost, de asemenea, trimisă cu o cameră hiperbară, a spus el.

Capacitatea este adusă la „maxim”, a adăugat Mauger. De asemenea, acesta a declarat că agenția este „încântată””de faptul că un submarinist britanic se alătură efortului de căutare și salvare.

UPDATE. Operațiunea de salvare este în plină desfășurare

Contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA, care conduce operațiunile de căutare a Titanului, a declarat pentru Sky News: „Este încă o operațiune activă de căutare și salvare în acest moment, folosim echipamentul pe care îl avem pe partea de jos a ROVS pentru a ne extinde capacitățile de căutare”.

„Condițiile pentru căutare și salvare sunt favorabile în acest moment, profităm la maximum de fereastra meteo”.

Întrebat dacă este prea târziu, Mauger a spus: „Nu este prea târziu: „A fost un efort incredibil de complex. Rămânem încrezători în acest moment”.

UPDATE. Căutările continuă

Vehiculul francez operat de la distanță, Victor 6000, a fost lansat de pe nava de cercetare L’Atalante, a confirmat Paza de Coastă a SUA.

Robotul are brațe controlate de la distanță care pot tăia cabluri și efectua alte manevre pentru a elibera o navă blocată – iar capacitatea sa de scufundare de 6.000 de metri înseamnă că poate merge chiar mai adânc decât Titanicul însuși.

UPDATE. Rezervele de oxigen s-au epuizat

Rezervele de oxigen au fost epuizate, conform estimărilor specialiștilor. Momentul în care Paza de Coastă americană a prezis că rezervele de oxigen de la bordul navei Titan vor expira, a trecut în ultimele minute.

„Este important de menționat că situația exactă de pe navă este necunoscută, iar experții au declarat că predicțiile privind rezervele sunt estimări imprecise”, scrie Sky News.

Titan avea o rezervă de oxigen de 96 de ore atunci când și-a început călătoria.

UPDATE. Momentul critic pentru supraviețuire

O navă de cercetare franceză își pregătește robotul de mare adâncime pentru a intra în apă, a anunțat Paza de Coastă americană.

În câteva tweet-uri , agenția a confirmat că „L’Atalante” a ajuns la locul de căutare și pregătește vehiculul operat de la distanță (ROV).

Nava canadiană Horizon Arctic și-a desfășurat, de asemenea, propriul ROV „care a ajuns pe fundul mării și a început căutarea submarinului dispărut”, a precizat Paza de Coastă.

UPDATE. Oxigenul echipajului se termină în mai puțin de o oră

„Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, avertizează un fost ofițer de marină.

Situația este „sumbră” și trebuie „să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a declarat un fost ofițer de marină.

Contraamiralul Chris Parry a declarat pentru Sky News că șansele de supraviețuire ale echipajului de pe Titan în acest moment sunt „extrem de mici”. Parry a spus că cei cinci oameni se află la „limitele extreme ale oxigenului” și chiar dacă submersibilul ar fi găsit acum, ar fi nevoie de timp pentru a-l aduce la suprafață pentru a-i elibera.

UPDATE. Titan ar fi trebuit să se întoarcă la suprafață

Exploratorul american Josh Gates a declarat că măsurile de redundanță, inclusiv sistemele de scădere a greutății de pe Titan ar fi trebuit să întoarcă la suprafață submersibilul.

Una dintre posibilele defecțiuni ar avea legătură cu corpul navei, mai precis designul din fibră de carbon al Titanului”, a spus Gates.

UPDATE. Armata canadiană face publice imagini din timpul căutării Titan

Un avion al Forțelor Canadiene a cercetat zona îndepărtată a Atlanticului pentru a găsi submarinul dispărut duminică, într-o misiune contracronometru.

Au fost difuzate imagini cu avionul de supraveghere care survolează oceanul și lansează „sonobooys”, dispozitive care pot fi folosite pentru a asculta sunetele din apă.

UPDATE. Ultimele ore de oxigen pentru Titan

În Atlanticul de Nord se desfășoară o amplă operațiune de salvare a celor cinci oameni aflați la bordul Titan. Procesul de căutare implică mai multe nave și resurse.

Paza de Coastă americană estimează că rezervele de oxigen ale Titanului se vor epuiza astăzi la ora 14:08, ora României.

UPDATE. Zgomote misterioase au fost auzite pentru a doua zi consecutiv

Mai multe zgomote au fost auzite ieri, după ce marți au fost detectate pentru prima dată de un avion militar canadian, dar Paza de Coastă a declarat că sursa este neclară, iar căutările au dat „rezultate negative”.

Zona de căutare într-o parte îndepărtată a Oceanului Atlantic a fost extinsă și este acum de două ori mai mare decât statul american Connecticut.

UPDATE. Un robot francez a pornit în căutarea submersibilului

Un robot francez este în căutarea submersibilului care a dispărut în timp ce cobora spre epava Titanicului, duminică. Dispozitivul se poate scufunda până la 6.000 de metri sub apă și ar putea ajuta la eliberarea submersibilului, a declarat miercuri operatorul său.

Robotul se numește Victor 6000 și se poate scufunda la adâncimi mai mari decât alte echipamente aflate acum la situl din Atlanticul de Nord. Acesta are brațe care pot fi controlate de la distanță pentru a tăia cabluri sau a efectua alte manevre pentru a elibera o navă blocată, a declarat operatorul.

Știrea inițială

Eforturile de salvare a submersibilului Titan sunt în plină desfășurare. Este de așteptat ca rezervele de oxigen și energie de la bordul navei să se epuizeze în câteva ore, scrie Sky News.

Citește și