• Un aparent interviu cu un fost oficial al serviciilor secrete americane a alimentat afirmațiile despre secrete și mușamalizări cu privier la „OZN-uri” . 
  • În ultimii ani, o serie de dezvăluiri și dezvăluiri guvernamentale au stimulat pasionații de OZN-uri din întreaga lume, dar au alimentat și teoriile conspirației.
  • În urma acestui lucru, utilizatorii de social media au spus că acest lucru echivalează cu recunoașterea de către guvernul american a existenței vieții extraterestre.

Un aparent interviu cu un fost oficial al serviciilor secrete americane a alimentat afirmațiile despre secrete și mușamalizări cu privier la „OZN-uri”

În ultimii ani, o serie de dezvăluiri și dezvăluiri guvernamentale au stimulat pasionații de OZN-uri din întreaga lume, dar au alimentat și teoriile conspirației, scrie Hindustan Times.

Un raport exclusiv publicat luni, 5 iunie 2023, continuă să genereze dezbateri aprinse și speculații cu privire la presupusa posesie a armatei americane și a agențiilor guvernamentale de materiale „exotice”, inclusiv cele considerate a fi de „origine non-umană” .

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Odată cu publicarea recentă a declarațiilor guvernului SUA și a materialelor declasificate care par să arate ambarcațiuni neidentificate întâlnite de navele Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA, rețelele de socializare au fost agitate despre ceea ce unii au numit iminenta „mare dezvăluire”.

,,Nu suntem singuri”

Cele mai recente afirmații provin din interviul de pe siteul Debrief cu David Grusch, un veteran al forțelor aeriene în vârstă de 36 de ani, care susține existența unui program militar extrem de secret care a descoperit resturile de OZN-uri complet intacte sau „fenomene aeriene neidentificate” (UAP-uri).

„Prin acest program recuperează vehicule tehnice de origine non-umană, numiți-le nave spațiale dacă vreți, vehicule de origine exotică non-umană care fie au aterizat, fie s-au prăbușit”, a spus Grusch. El a mai susținut că din epave au fost recuperați „piloți morți” ai navei.

„Nu vorbim despre origini sau identități prozaice” , a adăugat Grusch. „Materialul include vehicule intacte și parțial intacte”.

Raportul Debrief, în colaborare cu jurnaliștii Leslie Kean și Ralph Blumenthal, a prezentat și o serie de alte dezvăluiri potențial explozive și fără precedent, inclusiv citate ale colonelului de armată în retragere Karl E. Nell și Jonathan Grey.

Acesta din urmă a fost descris drept un „actual” oficial al guvernului SUA, care a declarat publicației „Nu suntem singuri”, ceea ce a determinat unii utilizatori de rețele sociale să interpreteze acest lucru ca pe o recunoaștere oficială de către guvernul SUA a existenței vieții extraterestre.

Daily Loud a scris într-o postare vizionată de un milion de ori: „Un denunțător militar susține că un program secret de recuperare a OZN-urilor din cadrul guvernului SUA a recuperat numeroase „vehicule tehnice de origine non-umană”.

Un alt tweet a spus: „Guvernul SUA are extratereștri din spațiul cosmic și nave spațiale extraterestre în posesia lor. Aceasta ar trebui să fie o știre la nivel mondial despre care sărbătorim și să aflăm cu toții” și are peste 800.00 de vizualizări.

„Simt că trecem cu vederea faptul că un oficial *actual* NASIC tocmai a spus în dosar că „nu suntem singuri” și că SUA au prăbușit materiale OZN”, a scris un alt utilizator, cu o captură de ecran a unui fragment dintr-un articol The Guardian. Nasic înseamna National Air and Space Intel Center, un braț al Forțelor Aeriene ale SUA.

În mod oarecum ironic, dezvăluirile senzaționale despre presupusul program „top secret” au alimentat în sine teoriile conspirației, pretinzând că povestea este o distragere a atenției de la o altă mușamalizare semnificativă.

„Câți dintre voi au încetat să mai creadă în Extratereștri în momentul în care guvernul a pretins că există?” a scris un utilizator de Twitter .

„Ghiciți ce? La doar câteva zile după ce guvernul a spus că au OZN-uri și extratereștri în posesia lor, ghiciți ce s-a întâmplat? un OZN a aterizat și oamenii au văzut extratereștrii! Un pic prea convenabil, nu credeți”, a spus un alt tweet, făcând referire la un incident separat din această săptămână despre un apelant la 911 care susținea că o ambarcațiune s-a prăbușit în curtea din spate a cuiva și din ea au ieșit „creaturi de 8-9 picioare”.

„Sperietura cu extratereștrii, așa cum am prezis cu toții că se va întâmpla cu câțiva ani în urmă”, a declarat o postare subReddit despre conspirație.

Este adevarat?

Deci este corectă afirmația că autoritățile americane au recunoscut că dețin tehnologii „non-umane” – și poate chiar rămășițe de extratereștri? O privire mai atentă asupra formulării utilizate în raport sugerează că astfel de concluzii pot fi oarecum premature.

Singurul oficial guvernamental „actual” despre care se pretinde că a confirmat aceste acuzații în articol este „Jonathan Grey”. El este descris de autori ca un „ofițer de generație al Comunității de Informații din Statele Unite ale Americii cu o autorizație de top-secret, care lucrează în prezent pentru Centrul Național de Informații Aeriene și Spațiale (NASIC), unde s-a concentrat analiza UAP.

„Anterior, a avut experiență în serviciul grupurilor operaționale speciale din domeniul aerospațial și al Departamentului de Apărare”, se arată în articol.

Mai departe, însă, autorii clarifică faptul că „Jonathan Grey” „vorbește public pentru prima dată”, dar este „identificat aici sub identitatea pe care o folosește în interiorul agenției”.

Această din urmă formulare este semnificativă deoarece contrazice afirmațiile conform cărora un oficial guvernamental a „declarat”, deoarece folosirea unui pseudonim înseamnă efectiv că citatul provine dintr-o sursă fără nume.

Asta face ca revelația explozivă să fie mult mai dificil de coroborat și îl lasă pe cititor să se bazeze pe verificarea internă și pe integritatea jurnalistică a autorilor.

Mai mult, articolul pare să indice că sursa nu are de fapt cunoștințe sau experiență de primă mână cu privire la descoperirea sau stocarea unei astfel de tehnologii, deoarece – susține Grey – el a văzut doar „informații clasificate”.

„Există materiale de informare la nivel înalt, clasificate, în care scenariile din lumea reală care implică UAP, după cum evidențiază exemplele istorice, sunt puse la dispoziția personalului de informații pe baza necesității de a cunoaște detaliile. Am fost destinatarul unor astfel de informări timp de aproape un deceniu”, spune Gray, fără a specifica ce persoane sau agenții ar fi putut compila briefing-urile și fără să ofere vreo dovadă.

Autorii articolului nu precizează dacă au încercat să coroboreze afirmațiile cu NASIC sau chiar dacă a fost contactat pentru comentarii. Newsweek nu a găsit nicio declarație publică pe acest subiect sau răspunsuri la articolul de la NASIC.

Principala sursă a „navei spațiale extraterestre” este fostul oficial al guvernului american David Grusch. Grusch este descris ca un „fost ofițer de luptă decorat în Afganistan”, care „este un veteran al Agenției Naționale de Informații Geospatiale (NGA) și al Oficiului Național de Recunoaștere (NRO)”.

„El a servit ca reprezentant al biroului de recunoaștere la Grupul operativ pentru fenomene aeriene neidentificate în perioada 2019-2021. De la sfârșitul anului 2021 până în iulie 2022, a fost co-conducătorul NGA pentru analiza UAP și reprezentantul acestuia în grupul operativ”, notează articolul.

De la interviul Debrief, Grusch a vorbit și cu alte instituții de presă, inclusiv cu rețeaua TV NewsNation, spunând reporterilor săi că guvernul federal a mințit oamenii pentru a acoperi existența acestor obiecte.

„Există o campanie sofisticată de dezinformare care vizează populația din SUA, care este extrem de lipsită de etică și imorală”, a spus el.

Siteul Debrief citează și un alt fost membru al armatei americane care pare să garanteze pentru Grusch. Karl E. Nell, un „colonel de armată recent pensionat și actual director aerospațial, care a fost legătura armatei pentru Grupul operativ UAP din 2021 până în 2022 și a lucrat cu Grusch acolo”, l-a caracterizat pe Grusch drept „dincolo de reproș”.

„Afirmația sa cu privire la existența unei curse a înarmărilor care a avut loc în ultimii optzeci de ani, concentrată pe tehnologii de inginerie inversă de origine necunoscută este fundamental corectă, la fel ca și conștientizarea incontestabilă că cel puțin unele dintre aceste tehnologii de origine necunoscută derivă din inteligență non-umană”, a declarat Nell site-ului de știri.

Pe LinkedIn, Nell listează cea mai recentă poziție a sa de „Consilier pentru modernizare al șefului adjunct al Statului Major al Armatei”. Ca răspuns la o solicitare de comentarii din Newsweek , Comandamentul Army Futures a spus într-un e-mail că Nell nu mai este repartizat la Army Futures Command.

Dar, în timp ce Debrief notează că mai mulți foști colegi au garantat pentru personajul lui Grusch, unii pe rețelele de socializare și-au exprimat îndoielile pe baza comentariilor anterioare și a presupuselor sale legături cu autoproclamatul „fost director al Advanced Aerospace Threat Identification Program (ATTIP) Luis Elizondo.

Un critic proeminent al lui Grusch și al poveștii sale a fost Steven Greenstreet, jurnalist de investigație pentru New York Post .

Într-o postare de pe Twitter Greenstreet susține că Elizondo nu a furnizat „nicio dovadă pentru a-și susține poveștile”, susținând că aceiași „activiști OZN (Leslie Kean și Ralph Blumenthal) care au scris povestea originală falsă și înșelătoare din 2017” au scris acum interviul Grusch.

Într-un mesaj separat, el citează, de asemenea, interviul lui Grusch cu Le Parisien, o publicație franceză, unde face o serie de afirmații controversate și conspiraționiste, inclusiv o referire la „ambarcațiunea [extraterestră] asemănătoare cu clopot”, se presupune că a fost recuperată și păstrată de guvernul fascist al lui Mussolini în Italia în 1933.

Povestea este considerată pe scară largă a fi un mit istoric, fără nicio dovadă convingătoare care să o susțină, potrivit Popular Mechanics.

În timp ce acest lucru în sine nu îl discreditează pe Grusch, care a părăsit guvernul în aprilie după ce – susține el – a predat informații clasificate despre ambarcațiunea recuperată către Congres, există, de asemenea, puține dovezi concrete care să susțină afirmațiile sale.

Nici Grusch, nici ceilalți citați nu pretind că au văzut personal astfel de materiale „exotice”, obiecte sau creaturi care se presupune că le-au pilotat și nici nu oferă detalii despre locul în care ar putea fi păstrate. În plus, niciuna dintre declarațiile înregistrate nu a venit de la persoane care vorbesc în calitate oficială de ofițeri ai guvernului sau armatei SUA.

În ianuarie, un congresman republican din Tennessee, Tim Burchett, a acuzat guvernul SUA de o „mușamalizare uriașă” în urma creșterii numărului de UAP, în timpul unui interviu și cu NewsNation. Burchett a declarat pentru Newsweek în martie că el crede că „am recuperat o ambarcațiune la un moment dat și posibile ființe”.

Mai târziu în acea lună, Christopher Mellon, un fost secretar adjunct al Apărării pentru Informații, a scris în Politico că știa de un program guvernamental secret „care implică analiza și exploatarea materialelor recuperate de la ambarcațiunile din afara lumii”.

Videoclipuri declasificate ale OZN-urilor

Mai recent, guvernul SUA a desecretizat mai multe videoclipuri cu OZN-uri, dintre care unul arăta o sfera misterioasă zburând în Orientul Mijlociu în 2022. Marina a verificat, de asemenea, imaginile lansate în 2017 de The New York Times și The Washington Post  a unei nave în formă de tic-tac care zboară în largul coastei Californiei.

„Fără date suficiente, nu putem ajunge la concluzii care să poată apăra, care să îndeplinească standardele științifice înalte pe care le-am stabilit pentru rezolvarea cazului”, a declarat Sean M. Kirkpatrick la o ședință a subcomitetului discutând despre videoclipurile guvernamentale desecretizate în aprilie. El este directorul Biroului de Rezolvare a Anomaliilor din toate domeniile (AARO) al Pentagonului.

„De asemenea, ar trebui să menționez clar că, în cercetările noastre, AARO nu a găsit nicio dovadă credibilă până acum despre activitate extraterestră, tehnologie din afara lumii sau obiecte care sfidează legile cunoscute ale fizicii”, a adăugat Kirkpatrick.

Un reprezentant al Departamentului de Apărare a respins afirmațiile.

„Până în prezent, AARO nu a descoperit nicio informație verificabilă care să susțină afirmațiile că vreun program privind posesia sau ingineria inversă a materialelor extraterestre au existat în trecut sau există în prezent”, a scris într-un e-mail.

NASA nu a confirmat afirmațiile

„Una dintre prioritățile cheie ale NASA este căutarea vieții în altă parte a universului, dar până acum, NASA nu a găsit nicio dovadă credibilă a vieții extraterestre și nu există nicio dovadă că UAP-urile sunt extraterestre”, a scris NASA.

„Cu toate acestea, NASA explorează sistemul solar și nu numai pentru a ajuta să răspundem la întrebări fundamentale, inclusiv dacă suntem singuri în univers. Eforturile NASA includ căutarea biosemnăturilor, care sunt semne de biologie și tehnosemnături, care sunt semne ale tehnologiei care sunt cercetări spațiale, non- terestre.

„NASA folosește date deschise, neclasificate. Oricine poate consulta înregistrările noastre la data.nasa.gov . Portalul nostru de date deschise include zeci de mii de seturi de date care sunt gratuite și complet accesibile publicului”, se arată în comunicat.

Criticile aduse lui Grusch și raportului Debrief, împreună cu negările din surse și agenții oficiale subminează dar nu elimină neapărat posibilitatea ca extratereștrii să viziteze Pământul și nici măcar că unii oficiali sau agenții guvernamentale ar putea fi la curent cu astfel de cazuri.

Mai multe informații concrete ar putea apărea încă din materialele pe care Grusch a pretins că le-a furnizat Comisiei de informații Congresului sau Senatului , prin anchete ale Congresului (inclusiv una planificată de președintele republican al comisiei de supraveghere a Camerei James Comer, potrivit The Guardian ) sau din viitoare dezvăluiri de documente de către SUA sau alte guverne.

Dar nu a fost produsă până acum nicio dovadă de încredere care să susțină această noțiune și nici reprezentanții actuali ai guvernului SUA nu au făcut declarații care să coroboreze astfel de afirmații în dosar.

Citește și

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când nu mai bei cafea? 10 lucruri pe care nu le știai

Google a dat startul platformei sale de inteligență artificială generativă

Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă, inclusiv în baie, documente cu secrete nucleare ale SUA