• Mai multe state din zona Golfului Persic și-au oferit sprijinul.
  • O dronă turcească a descoperit o sursă de căldură.
  • UE folosește programul prin satelit Copernicus pentru a ajuta la căutări.

Accidentul suferit de președintele Ebrahim Raisi a provocat un val de reacții la nivel internațional. Mai multe state apropiate de regimul de la Teheran au transmis intenții de a participa la căutări.

Ce titluri au apărut despre moartea lui Raisi

Armenia și Azerbaidjanul și-au arătat solidaritatea, exprimându-și preocuparea pentru siguranța lui Raisi și a oficialilor iranieni de la bord. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis a oferit asistență în operațiunile de căutare și salvare, similar cu reacțiile din Emiratele Arabe Unite și Kuweit. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a spus că speră pentru siguranța lui Raisi și a delegației sale. Rusia, condusă de Vladimir Putin, a oferit ajutor în căutarea elicopterului dispărut și în investigarea incidentului. De asemenea, președintele Ilham Aliyev din Azerbaidjan și guvernul irakian au promis ajutor Iranului în misiunea de căutare.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Ce măsuri au fost luate pentru a ajuta la căutarea elicopterului

Au fost mobilizate echipe de salvare din mai multe țări și organizații internaționale. Turcia a alocat o dronă, un elicopter, vehicule și o echipă de salvare la solicitarea autorităților iraniene. Uniunea Europeană a activat serviciul de cartografiere prin satelit pentru a sprijini eforturile de căutare, răspunzând cererii de asistență din partea Iranului. De asemenea, un drone turc a identificat o sursă de căldură suspectată a fi epava elicopterului și a împărtășit coordonatele posibilei locații cu autoritățile iraniene. Casa Albă a informat că președintele Joe Biden a fost la curent cu situația, iar Departamentul de Stat al SUA a exprimat îngrijorarea cu privire la incident.

Care este situația actuală a investigației privind accidentul aviatic

Investigația privind accidentul de elicopter al președintelui iranian Ebrahim Raisi este în desfășurare, iar informațiile sunt limitate. Elicopterul s-a prăbușit într-o zonă montană, aproape de granița cu Azerbaidjanul, în timp ce Raisi se întorcea de la o vizită la granița azeră. Echipele de salvare au fost mobilizate pentru a căuta elicopterul dispărut, dar operațiunile au fost împiedicate de ceață densă și condiții meteorologice nefavorabile. Soarta președintelui Raisi și a altor persoane de la bord, inclusiv ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, rămâne necunoscută.

Citește și