- Rusia se reintegrează în pactul privind coridorul de cereale de la Marea Neagră, în urma unei răsturnări de situație.
- Se retrăsese după un presupus atac al Ucrainei asupra flotei sale.
- Rusia afirmă că a primit acum garanții din partea Ucrainei.
Rusia a declarat miercuri că își va relua participarea la un acord de eliberare a exporturilor de cereale din Ucraina devastată de război, revenind asupra unei măsuri despre care liderii mondiali au spus că amenință să agraveze foametea la nivel mondial.
Moscova a anunțat revenirea bruscă după ce Turcia și Națiunile Unite au ajutat la menținerea fluxului de cereale ucrainene timp de mai multe zile fără un rol rusesc în inspecții.
Ministerul rus al Apărării a justificat schimbarea spunând că a primit garanții din partea Kievului că nu va folosi coridorul de cereale din Marea Neagră pentru operațiuni militare împotriva Rusiei. Kievul nu a comentat imediat acest lucru, dar a negat în trecut că a folosit coridorul de transport maritim convenit ca acoperire pentru atacuri.
„Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia punerea în aplicare a acordului”, se arată într-o declarație a Ministerului Apărării.
Acordul privind cerealele, încheiat inițial în urmă cu trei luni, a atenuat o criză alimentară globală prin ridicarea unei blocade rusești de facto asupra Ucrainei, unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume. Perspectiva că acordul ar putea să se destrame în această săptămână a reaprins temerile legate de foametea globală și a dus la creșterea prețurilor.
După opt luni de la invazia Rusiei în Ucraina, contraatacurile ucrainene au recuperat teritorii în est și sud, iar Moscova a încercat să încetinească elanul Kievului prin intensificarea atacurilor cu rachete și drone care vizează rețeaua sa energetică. Miercuri, autoritățile din regiunea Kiev au început opriri de urgență ale sistemului de generare a energiei electrice după o creștere bruscă a consumului, a anunțat administrația regională.
Într-o declarație, aceasta a precizat că măsura a fost necesară pentru „a evita accidente majore cu echipamentele energetice”, după atacurile rusești cu drone și rachete care au avariat grav rețeaua electrică în capitală și în jurul acesteia.