Activitatea militară rusă se intensifică în Belarus și speranțele lui Putin de a-și aduce aliatul în conflict

Belarus, păsuită de o datorie de 1 miliard de dolari

Vladimir Putin i-a mulțumit dictatorului din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru „ajutorul acordat Rusiei” în campania din Ucraina

Activitatea militară ruso-belarusă recent intensificată pe teritoriul belarus ar putea avea ca scop atragerea forțelor ucrainene dinspre sud spre nord. Cu toate acestea, Rusia ar putea forma noi grupuri de atac pentru a încerca o nouă ofensivă la granița de nord a Ucrainei peste două-trei luni. Acest lucru a fost declarat de șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksii Hromov, în timpul unei conferințe de presă din 3 noiembrie.

La sfârșitul lunii octombrie, șeful serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylol Budanov, a declarat într-un interviu că Rusia ar putea plănui o reinvazie dinspre nord după ce a pierdut Hersonul.

Ucraina se teme de o nouă invazie rusă de pe teritoriul belarus, după întâlnirea dintre Alexander Lukașenko, omul forte al Belarusului, și Putin, în perioada 26-27 septembrie. La scurt timp după această întâlnire, mai multe trupe rusești au fost transferate rapid în Belarus. Lukașenko și oficialii belaruși din domeniul securității și apărării și-au ascuțit, de asemenea, retorica împotriva Ucrainei, prezentând tot mai mult Ucraina ca pe o amenințare și încercând să legitimeze activitatea militară sporită din țară.

Rusia a trimis mai multe avioane cu reacție și drone în Belarus în cursul lunii octombrie, probabil pentru a-și putea intensifica atacurile aeriene asupra Ucrainei în lunile următoare. Săptămâna trecută, Rusia a desfășurat avioanele sale MiG-31k Foxhound, posibil însoțite de rachete balistice hipersonice AS-24 Killjoy.

În timp ce Belarus și-a sporit inițial prezența militară de-a lungul graniței sale cu Ucraina la începutul lunii octombrie, a retras din nou cea mai mare parte a echipamentului militar între 15 și 22 octombrie. Echipamentele au fost returnate în locurile de desfășurare permanentă.

După cum a afirmat un analist politic ucrainean, Rusia a „dezarmat” Belarusul pe tot parcursul anului. Muniția rusă a fost trimisă în cea mai mare parte în Belarus în februarie, în timpul pregătirilor pentru invazia la scară largă a Ucrainei. Începând cu luna aprilie, fluxul către Belarus a încetat practic, iar Belarus a început în schimb să trimită muniție către Rusia. Între martie și septembrie, Belarus a trimis 1940 de vagoane cu un total de 65.089 de tone de muniție în Rusia.

În afară de muniție, Belarus a furnizat Rusiei și o mulțime de echipamente militare. Numai în luna octombrie a trimis cel puțin 94 de tancuri T-72A și 36-44 de camioane Ural, împreună cu vehicule de luptă pentru infanterie BMP-2 și lansatoare de rachete sol-aer Tor-M2. Dezarmarea depozitelor de arme ale Belarusului indică mai degrabă faptul că Belarus nu se pregătește să lupte în niciun război.

În ultimele două săptămâni, oficialii belaruși din domeniul securității și apărării au continuat să își intensifice retorica războinică atât împotriva țărilor occidentale, cât și a Ucrainei, acuzând totodată Ucraina de provocări.

Exit mobile version