• Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria şi România în ceea ce priveşte reformele vizate de acest mecanism.
  • MCV a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei şi a României la Uniunea Europeană.
  • „Este o zi foarte bună pentru România azi. Este oficial, este scris mecanismul de cooperare şi de verificare s-a finalizat”, a declarat preşedintele Iohannis.

Mecanismul de cooperare şi de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei şi a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.”

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria şi România în ceea ce priveşte reformele vizate de acest mecanism.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România. În cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat că acestea şi-au îndeplinit în mod satisfăcător obligaţiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune şi trebuiau să acţioneze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.

Iohannis: Este o zi foarte bună pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri, la sediul Ministerului Justiţiei, la o întâlnire convocată de ministrul Alina Gorghiu cu şefii instituţiilor din sistemul judiciar, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie, Parchetul General, DNA şi DIICOT.

„Este o zi foarte bună pentru România azi. Este oficial, este scris mecanismul de cooperare şi de verificare s-a finalizat”, a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului consideră că renunţarea la mecanism reprezintă o mare reuşită a României. „Este o mare reuşită a României, a durat mult, s-a lucrat mult, în final s-a reuşit”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește și: