- Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare beneficiar al democratizării României după 89, din punct de vedere al câștigurilor de capital, al capitalizării
- BOR are 18.000 de lăcașuri de cult, 450 de mănăstiri, peste 50.000 de angajați, zeci de mii de hectare de terenuri și păduri, clădiri de peste 100 de miliarde de euro și încasări de 3,2 miliarde lei, inclusiv alocația de la buget
- Catedrala Mântuirii Neamului, devenită Catedrala Națională ca să justifice cei peste 500 milioane de euro pe care românii i-au plătit cu și fără voia lor, este proiectul mesianic/faraonic al Prefericitului Daniel Ciubotea, aflat în veșnică competiție cu un alt fost Preafericit care ne-a împovărat cu Casa Poporului, acum Palatul Parlamentului. Unul lângă celălalt spre veșnica pomenire.
- Catedrala consacră statutul de putere politică și economică a BOR, afirmă Adrian Sârbu.
„Am și eu o întrebare: dacă Daniel e Preafericit, de ce are mutra asta posacă? Adică eu ce m-am întrebat. <Domnule, dacă tu ești un Preafericit, nu trebuie să transmiți fericire oamenilor, înalt preacredincioșilor, enoriașilor, oricărora. Domnule, de ce ești trist? De ce ești așa încruntat și trist? Ai griji încontinuu?> O să-ți spun și părerea mea despre acest om. Am o părere foarte bună. Cred că e întâiul manager al țării”.
Advertisment
„BOR-ul este cel mai mare beneficiar al democratizării României după 89 din punct de vedere al câștigurilor de capital, al capitalizării ”
„BOR-ul are vreo 3000 de lăcașuri de cult construite. Școli s-au construit vreo 400, cred. În 1990 erau 20.000 de lăcașuri de cult, pentru toate cultele. Ale BOR-ului erau vreo 13.000. Și s-au construit 5000, din care 3000 ale BOR-ului. Astăzi, sunt 25.000 și avem din fericire și spre fericirea preafericiților tuturor, un lăcaș de cult la 1000 de locuitori. Avem 450 de mănăstiri. Ce contribuție au mănăstirile astea la PIB? BOR-ul e cu adevărat una din marile corporații ale României”.
Recomandări
„În România suntem destul de aproape de Germania, și anume un lăcaș de cult la 1000 de cetățeni, și în Grecia la fel. Dar dacă în Germania sunt 260 de copii la o școală, la noi sunt 3000.
Toate cultele din România absorb din PNRR 600 de milioane euro. Toate cultele, în fiecare an, ne costă cam 1,7miliarde lei. Biserica Ortodoxă ia vreo 1,2. N-ar merge mai bine la alocații de copii?
Salariul unui preot e 8000 de lei. Salariul minim în România e undeva la 3000 net. Și salariu mediu e la 4000-5000. Deci are dublul salariului mediu.
Și în același timp preoții au și venituri. Astăzi, media pe parohie e de vreo patru-șase nunți pe an. Și undeva la vreo 10 botezuri pe an.
Patriarhul câștigă mai mult decât președintele României. 23.000 lei.
BOR-ul ăsta e o corporație, nu un SRL. Ea are o prezență publică în piața de servicii, are încasări, cu tot ce ia și de la stat, de vreo 3,2 miliarde lei. Are 45.000 angajați, clădiri de peste 100 de milioane de euro. Eu zic că are mult mai mult.
După 2000, datorită prieteniei dintre Preafericitul Teoctist și Preanefericitul Ion Iliescu, Biserica Ortodoxă s-a capitalizat cu foarte multe proprietăți. Are un capital. Mare.”
„După ce s-a dus nea Nicu, cine tropăie prin Casa Poporului? Ți-am spus cine. <Și acuma ce-am făcut eu, Daniel, ca să vă arăt vouă, românilor, că sunt capabil, deștept și îmi pasă de voi? V-am tras 500 de milioane de euro și mi-am făcut catedrala mea că pe clopot e chipul meu.
Cu abilitățile mele comerciale, eu, Preafericitul, ar trebui să mă numesc Preapriceputul și Preamanagerul României și al Bisericii Ortodoxe Române pentru că am reușit să generez un monopol economic pe servicii, să capitalizez biserica și eu, acest super manager, super CEO, ce Elon Musk, ce Steve Jobs, mi-am făcut un palat cum și-a făcut nea Nicu din multe miliarde de euro, din multe, multe, multe milioane de suferințe și alte lucruri trăite de români>.
Catedrala nu e monstruoasă, e urâtă, e dizgrațioasă, are cepele alea de biserică rusească doar ca să fie mai înaltă. Cepe de aur. Este o manifestare de orgoliu și de dispreț față de români această construcție, absolut inutilă. De ce? Numărul ortodocșilor greci vechi, noi scade și scade. Ce merit estetic, cultural, artistic are această catedrală? E o monstruozitate.
De ce s-au dat bani din bugetul de stat pentru catedrală, când biserica este o organizație foarte puternică și care poate să-și maximizeze potențialul economic, ceea ce și face, în interesul cui? În interesul ei”.
Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:
Ești de acord ca finanțarea cultelor să se facă doar prin donații și contribuții aferente veniturilor celor care se declară practicanți și nu din bugetul de stat, finanțat de toți contributorii, inclusiv de cei nepracticanți religioși, asigurându-se astfel bisericii o autonomie reală față de statul român și față de partide care folosesc Biserica și cultele din România în interes electoral?
DA – 76%
NU- 24%
Citește și
- Adrian Sârbu: Europa are șansa de a se reface ca o altă Americă din punct de vedere al structurii instituționale, al guvernanței
- Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă europeni
- Adrian Sârbu: Românii nu vor un lider al Europei pentru că văd ce se întâmplă la Bruxelles, o comicărie în care șefii nu sunt aleși direct