• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 39% dintre respondenți s-au declarat pregătiți să apere România dacă va fi atacată, iar 61% au spus că NU.
  • România are nevoie astăzi de 200.000 de români bine plătiți și extraordinar de bine antrenați ca să fie militari, plus un milion în diverse stadii de pregătire care să-i sprijine, cu tehnica și tehnologia militară modernă aferentă.
  • Românilor atrași în sistemul militar trebuie să li se asigure condiții de siguranță, să fie la rândul lor apărați și să nu fie transformați în carne de tun, așa cum face Putin cu soldații săi, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi:  A treia întrebare din sondajul nostru a fost dacă tu ești  pregătit să aperi România în cazul care este atacată. 39%, doar 39% dintre români au spus DA, 61% au spus NU.

Nemo: Doar 39%? Mi se pare enorm că 39% ar fi dispuși să apere România.

Hofi: Dl. Sârbu, la ce procentaj vă așteptați, câți români vă așteptați să meargă să sprijine România, dacă va fi nevoie, dacă doamne ferește, spun eu, ar fi nevoie.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Adrian Sârbu: 100%. Acum hai să iau acest 39%. Ce înseamnă asta în cifre absolute? Între 6 și 8 milioane de români, dacă am extrapola acest procent populației României, sunt dispuși să apere România. E foarte mult. România are nevoie astăzi de 200 mii de români bine plătiți să fie militari și extraordinar de bine antrenați, lucru care costă mult. Și încă un milion în diverse stadii de pregătire care să poate să sprijine aceste 200 mii de militari, evident cu tot ce înseamnă tehnică și tehnologie militară modernă. Deci, dacă ție îți spun 6 sau 8 milioane de români „domne suntem pregătiți să apărăm”, înseamnă că sunt 5 până la 7 milioane de români care pot sta în rezervă și să contribuie la apărarea României. Apărarea României nu este dezvoltarea militară a României. Nu. Este dezvoltarea mentalității românilor pentru apărarea acestei țări. Sigur că eu mă așteptam la 100%. De ce nu e 100%? Pentru că conștiința, folosesc cuvântul patriotică, sentimentul patriei, care e real, sentimentul locului tău, al țării tale, unde te-ai născut, unde trăiești, în care crești, este complet abandonat. Dar el nu e abandonat pentru că există o cabală împotriva patriotismului în România, e abandonată într-un proces de evoluție a României unde nu este echilibrată deschiderea către vest. Vezi astăzi, 50% din copiii care ajung la vârsta facultății vor să plece din România. Deci au un punct de vedere foarte radical. De ce? Pentru că, deși în România se trăiește mult mai bine decât acum 20 de ani, mult mai bine decât acum 10 ani, sistemul de valori pe care li-l insuflă România nu-i atrage.

Hofi: Vreau să vedeți și opiniile unora care au votat contra. Că nu vor să apere România. S-au și exprimat. Le-am dat această posibilitate să se exprime în scris. „Să o apere cei cu pensii speciale, sporuri, indemnizații, bonusuri, privilegii și cei cu salarii uriașe în administrația publică”. Noi am auzit de foarte multe ori că…

Adrian Sârbu: Uite ai și unul care zice da. Ia să vedem

Hofi: „Da, pentru că am slujit-o și am apărat-o peste 32 de ani. Și la această vârstă, dacă voi fi chemat, am să mă prezint pentru că onoarea de militar își impune acest lucru. Fac față cu brio vicesitudinilor unui conflict armat. Jurământul pe care l-am depus față de țară și popor mă obligă la sacrificii până când voi trece în lumea cealaltă.”

Adrian Sârbu: Frumos. Acum eu stau și mă întreb, omul ăsta, ca și Florin Jipa, când se prezintă la Ghencea, își mai găsește arma în rastel sau i-a vândut-o vreun șmecher de acolo? Prima întrebare.

Hofi: Poate e închiriată și când vine el i-o dă înapoi.

Adrian Sârbu: Doi, mai are arma aia muniție? A fost arma aia întreținută? Echipamentul lui de război, care prin lege, trebuia păstrat în depozite ca să și-l preia, mai există sau nu? Eu asta mă întreb. Și mai ales omul ăsta, care, fără să spună cum îl cheamă, zice: „domne, mă duc să-mi apăr patria”. Omul ăsta este pus într-un sistem de apărare, că spuneai de conducători, cum spune și celălalt dinainte, e pus într-un sistem de apărare care să îi dea un sens contribuției lui și să nu facă din el ce face Putin din ruși, carne de tun? Oamenii ăștia se vor duce în linia întâi, și la fel ca în 1916 o să moară cu sutele de mii. Asta e problema.

Hofi: E un preț pentru orice.

Adrian Sârbu: Adică eu nu mă gândesc numai la acest om, care e unul din cei 40% care a spus că apără România, ci mă gândesc la obligația celor care trebuie să-i asigure că acțiunea lui și a altor sute de mii și milioane de oameni să fie în condiții de siguranță. Adică noi ne ducem la război să nu ne moară niciun om. Nu e conceptul rusului și a lui Stalin. Câte divizii are Papa? Nu știu. Eu trimit la moarte 2 milioane de ruși azi și mai trimit 10 mâine.

Și orice om ca acesta care ne-a scris, nu-l cunosc, dar îl salut și îl respect, trebuie apărat pentru că el se duce să ne apere. Chiar dacă suntem numai 40% dintre români și chiar dacă știm ce înseamnă astăzi și în ce situație e România astăzi, rămâne în continuare să fim armata „Toți românii”.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News

Tu ești pregătit să aperi România, dacă este atacată?

DA- 39%

NU – 61%

Citește și