• Situația e din ce în ce mai tensionată pe aeroportul din Kabul.
  • Pentagonul a anunțat în urmă cu puțin timp că militarii americani au împușcat doi afgani înarmați.
  • Sute de afgani s-au agățat de avioanele americane care decolau din Kabul, în speranța că vor fugi din calea talibanilor.
  • Cel puțin doi dintre ei și-au pierdut însă viețile după ce au căzut de la sute de metri.
  • Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Jocul politic este legat de legitimarea unei structuri de conducere, pentru că ei Guvern nu au avut niciodată, va fi unul foarte complicat”
  • Iulian Chifu, analist de politică externă: „Cetățenii români trebuie să fie aduși în țară, în rest, nu există un alt tip de responsabilitate a României în Afganistan”.

Și nu au fost singurele victime. Alți cinci oameni au murit pe aeroport. Asta după ce sute de localnici au încercat să prindă locuri în cursele salvatoare. Soldații americani au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment.

Ceea ce am văzut astăzi seamănă teribil cu ceea ce vedeam acum 20 de ani. Cum oameni se aruncau din turnurile gemene pentru a scăpa de flăcări. Exact motivul pentru care Statele Unite au intrat în Afganistan.

Iată, 2 decenii mai târziu, frica și teroarea arată la fel. S-a schimbat locul, s-au schimbat personajele.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

La Kabul, americanii au preluat controlul aeroportului, iar zborurile civile au fost oprite. Toate ambasadele străine au părăsit clădirile din oraș și evacuează țara. Zeci de mii de afgani, înghesuiți pe aeroport, speră și ei același lucru.

Singurele misiuni diplomatice rămase în Kabul sunt ale Rusiei, Chinei și Pakistanului. Moscova e gata să recunoască guvernul Taliban, iar Beijingul vorbește de o relație de prietenie viitoare.

„Respectăm voința și alegerea poporului afgan. Războaiele din Afganistan durează de mai bine de 40 de ani. Încetarea războiului și realizarea păcii sunt vocile unanime a peste 30 de milioane de afgani”, a spus Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a ministerul chinez de Externe.

În capitală, se văd deja primele semne ale prezenței talibanilor. Femeile prezentatoare au fost scoase
deja pe post. Canelele TV nu mai difuzează muzică. Au început să apară posturi de control, iar
oficialii din fostul guvern, jurnaliștii și cei care au colaborat cu străinii sunt vânați.

Corespondenții trusturilor media internaționale s-au conformat și ei. Clarisa Ward, corespondentul CNN în Afganistan: uite cum transmitea ieri, uite cum a trebuit să se îmbrace azi ca să nu riște un conflict cu talibanii.

Cristian Diaconescu: „Jocul politic este legat de legitimarea unei structuri de conducere, pentru că ei Guvern nu au avut niciodată, va fi unul foarte complicat”

„Este complicată o concluzie extrem de drastică pentru că situația este fluidă, nu într-o direcție pe care și-a dorit-o cineva.

Problema este de altă natură: ce s-a întâmplat în ceea ce privește revenirea talibanilor. În martie 2021, Biden primea informații că un an sau doi le-ar fi luat talibanilor să cucerească Afganistanul. Vor exista suficiente voci critice destul de coerente”, a explicat Cristian Diaconescu,

„Jocul politic este în legătura cu legitimarea unei structuri de conducere, pentru că ei Guvern nu au avut niciodată, va fi unul foarte complicat: China, Rusia și Pakistanul vor avea un rol extrem de important și se vor poziționa într-o manieră destul de complexă”.

„În acest moment, nu se pune problema unei reveniri militare a NATO, a unei forțe Occidentale, cum a fost în 2001-2002 în Afganistan. Se caută o a a treia cale”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Iulian Chifu: „Cetățenii români trebuie să fie aduși în țară, în rest, nu există un alt tip de responsabilitate a României în Afganistan”

„România se preocupă de cetățenii români de pe teritoriul afgan. Urmează să decidă și să vadă care este varianta cea mai la îndemână. Toți acești cetățeni români trebuie aduși în țară, în rest, nu există un alt tip de responsabilitate a României în Afganistan”, a explicat Iulian Chifu.