• Racheta de 57 de metri a rămas pe rampa de lansare.
  • Vehiculul de lansare transporta un satelit de observație.
  • Motoarele fixate pe partea laterală a vehiculului spațial nu s-au aprins.

Lansatorul spaţial japonez de ultimă generaţie H3, care era programat vineri pentru zborul său inaugural, nu a decolat din cauza unei aparente defecţiuni la motoarele propulsoare, a raportat agenţia spaţială japoneză JAXA, potrivit Washington Post.

Decolarea era programată vineri dimineaţă, ora Japoniei, de a centrul spaţial Tanegashima (sud-vestul Japoniei), însă racheta a rămas în cele din urmă la sol după numărătoarea inversă.

Se pare că nu am reuşit să aprindem cele două propulsoare cu combustibil solid după ce am reuşit să aprindem principalele motoare cu combustibil lichid” , a declarat un purtător de cuvânt al JAXA.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Am renunţat la lansarea prevăzută astăzi şi investigăm cauza” eşecului, a adăugat el.

Impozantul model H3, succesorul rachetelor H2-A, ar trebui să permită Japoniei să asigure lansări spaţiale în scop comercial mai frecvente, mai sigure şi mai puţin costisitoare, care ar putea concura în special cu lansatorul Falcon 9 al companiei americane SpaceX.

FOTO – AP

Zborul inaugural al noii rachete H3 a fost programat iniţial pentru anul fiscal japonez 2020/21 (aprilie 2020 până la sfârşitul lunii martie 2021), însă a fost amânat din cauza dificultăţilor tehnice.

Agenţia spaţială JAXA este renumită pentru fiabilitatea ridicată a zborurilor sale, însă a suferit deja un eşec, în octombrie anul trecut, cu un alt lansator de o dimensiune mai redusă, Epsilon, care a trebuit distrus la scurt timp după decolare din cauza unei probleme de traiectorie, primul eşec pentru o rachetă japoneză după anul 2003.