• 30 de militari aflați la o bază NATO din Lituania au fost rechemați în țară după un caz extrem de scandalos: agresiune sexuală, hărțuire, antisemitism și cântece naziste de ziua lui Hitler, relatează BBC.
  • Ministrul german al Apărării a declarat că abuzurile rasiste și sexuale raportate au pus în pericol întreaga reputație a forțelor armate.

Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat că scandalul creat de cei 30 de militari germani este o „palmă peste față” pentru toți cei care servesc în Bundeswehr (forțele armate). Acuzațiile sunt o agresiune sexuală, hărțuire, antisemitism și cântece naziste.

Plutonul făcea parte dintr-o misiune NATO.

„Prin comportamentul lor, acești soldați au pus în pericol, în mod frivol, reputația întregului Bundeswehr”, a declarat ministrul german al apărării, adresându-se unei academii de ofițeri Bundeswehr din Hamburg.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS

Acuzațiile, raportate pentru prima dată de publicația Der Spiegel, se referă la o petrecere organizată la un hotel din Lituania la sfârșitul lunii aprilie.

Membri ai plutonului ar fi filmat un incident de agresiune sexuală împotriva unui alt soldat și ar fi cântat cântece antisemite. Ulterior, au apărut mai multe acuzații de abuz sexual și rasial în cadrul plutonului, inclusiv soldați care au cântat un cântec pentru a marca ziua de naștere a lui Adolf Hitler, pe 20 aprilie.

Annegret Kramp-Karrenbauer a mai spus că „aceste abateri vor fi urmărite și pedepsite cu severitate, mergând până la expulzarea celor responsabili din Bundeswehr”.

Plutonul făcea parte din „Prezența înaintată consolidată” a NATO, o misiune care antrenează soldați locali în cele trei state baltice și în Polonia ca mijloc de descurajare împotriva agresiunii rusești. În Lituania se află 620 de soldați germani, care conduc un grup de luptă al NATO.

Ministrul germani a menționat că abuzurile subminează Bundeswehr într-un moment în care aceasta are nevoie de finanțare pentru echipamente noi și provocări precum combaterea dezinformării rusești.

Ea le-a spus ofițerilor că sarcina lor este de a fi „armura care asigură stabilitatea democratică” și că ei reprezintă „prima linie de apărare împotriva activităților extremiste”.

Cât de infiltrat este curentul de extremă dreapta în armata germană?

Presa germană a relatat că abuzurile de extremă dreapta în rândul trupelor din Lituania au apărut deja anul trecut. Într-un caz, un soldat ar fi abuzat rasial de un coleg care nu era alb.

Într-un alt caz, patru soldați germani care fumau în fața unei cazărmi lituaniene au scos zgomote de animale când a trecut pe lângă ei un soldat francez de culoare.

Cazurile au fost raportate de către guvern, răspunzând unei întrebări din partea deputatului de stânga Linke Ulla Jelpke. Niciunul dintre presupușii infractori nu a fost încă pedepsit.

Unitatea de elită cu adepți ai extremei drepte

Însă, ultimul mare scandal a avut loc anul trecut, când incidentele de extremă dreapta din unitatea de comando de elită KSK au iscat cereri pentru desființarea acesteia.

Atunci, ministrul german al apărării a răspuns că reformele, începute după izbucnirea scandalului, au dat rezultate, așa că nu va destructura unitatea.

În urmă cu un an, ea a ordonat desființarea unei părți a KSK, afirmând că aceasta devenise parțial independentă de lanțul de comandă. Anterior, poliția a confiscat explozibili și arme la domiciliul unui soldat KSK.

În ianuarie 2020, serviciile de informații militare au declarat că în armată existau aproape 600 de suspecți susținători de extremă dreapta. Aceștia au spus că KSK a fost considerat o problemă deosebită, cu 20 de membri suspectați de extremă dreapta.

Unitatea a fost înființată în 1996 și are aproximativ 1.000 de soldați antrenați pentru situații de criză, cum ar fi eliberarea ostaticilor din străinătate.

În 2017, au fost ordonate inspecții în toate cazărmile militare, când în două dintre ele au fost găsite obiecte din epoca nazistă. Mulți dintre cei suspectați de legături cu extrema dreaptă sunt considerați a fi simpatizanți ai partidului anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD), principalul partid de opoziție.