• Jumătate din populația planetei va merge la vot în 2024.
  • Alegerile cele mai așteptate vor fi în SUA, Rusia, India și Africa de Sud.
  • Tensiunile geopolitice și A.I. pot afecta viitorul democrațiilor.

Românii votează de mai multe ori în 2024, dar nu vor singurii chemați la urne. Aproape jumătate din locuitorii planetei își vor alege conducerea pe fondul unor tensiuni geopolitice globale. Cea mai mare miză o vor avea alegerile din SUA, Rusia și India.

2024, un an excepțional pentru democrație?

2024 are un calendar electoral dens, cu alegeri în 70 de țări. Scena politica este tensionată în multe regiuni, începând cu războiul din Ucraina, continuând cu tensiunile din Orientul Mijlociu și cu Taiwan. Americanii vor decide cine urmează să stea 4 ani la Casa Albă. Joe Biden și Donald Trump ar putea fi duelul electoral, dacă republicanul va fi lăsat să candideze. Rușii trebuie să voteze în condiții de război cu Vladimir Putin instalat la putere de 25 de ani și cu principalii rivali morți sau după gratii, cum este Alexei Navalnîi.

Impactul A.I. asupra procesului democratic

A.I. generativă poate afecta alegerile prin dezinformare și manipulare, reprezentând o nouă provocare pentru integritatea electorală.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Care sunt principalele provocări pentru democrație?

Eroziunea globală a democrației, avansul autoritarismului și provocările la adresa libertății de exprimare sunt printre cele mai mari provocări.

Citește și