• În Iran s-au organizat alegeri, pentru prima dată după protestele din 2022.
  • Rapoartele neoficiale indică cea mai scăzută prezență la vot de la revoluția islamică din 1979.
  • Rezultatele finale ar urma să fie clare mâine.

Oficialii electorali din Iran numără buletinele de vot după alegerile parlamentare de vineri, în timp ce rapoartele neoficiale indică cea mai scăzută prezență la vot de la revoluția islamică din 1979, scrie BBC.

Alegerile au fost primele de la moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, care a declanșat proteste de amploare în 2022. O serie de reformiști boicotează alegerile, pe fondul unor greutăți generalizate.

Primele rezultate îi arată pe conservatorii că au câștigat cele 30 de locuri din Teheran. Două scrutine separate au avut loc vineri: unul pentru alegerea membrilor Parlamentului și altul pentru alegerea Adunării Experților. Adunarea selectează și supraveghează cea mai puternică figură și comandantul-șef al Iranului, liderul suprem.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Iranul a fost grav afectat de sancțiuni internaționale, de o criză economică și de tulburări violente. Mai mult de 61,2 milioane de iranieni au fost eligibili pentru a vota. În ciuda apelului liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, care a îndemnat populația să voteze, mulți iranieni au fost împărțiți în privința participării sau nu la vot.

Parlamentul din 2020 a fost ales în timpul pandemiei Covid-19 cu o prezență la vot de 42,57% – oficial, cea mai scăzută de la Revoluția Islamică din 1979.

Primele sondaje de opinie de vineri au sugerat că prezența la vot ar putea fi la un nou record negativ și se crede că este deosebit de scăzută în capitala Teheran. O agenție de sondaje de stat a estimat o prezență la vot de 41% pentru alegerile parlamentare – care, dacă va fi corectă, va fi cea mai scăzută prezență la vot din ultimele 12 scrutine.

Având în vedere că voturile sunt numărate manual, numărătoarea voturilor din Iran durează. Unele dintre rezultate au fost deja anunțate. Potrivit agenției de știri de stat iraniene, IRNA, majoritatea Adunării Experților pentru marile orașe au fost numărate.

Această adunare este un grup de 88 de clerici islamici care au responsabilitatea de a selecta următorul lider suprem atunci când va veni momentul – ayatollahul Ali Khamenei are 84 de ani, iar noua adunare va avea o durată de opt ani.

Actualul președinte iranian Ebrahim Raisi a fost reales în acest organism, potrivit IRNA, după ce ar fi obținut 82,5% din voturi în provincia Khorasan de Sud.

Aproximativ 50 din cele 290 de locuri în Parlament până în prezent au fost declarate de unele consilii municipale. Rezultatele finale ar urma să fie clare mâine.

Liderul suprem, care a votat primul, a făcut apel la alegători spunând „Votați cât mai repede posibil, ochii prietenilor și răuvoitorilor Iranului sunt asupra rezultatelor”.

Citește și