• În China, costul mediu de creștere a unui copil până la 17 ani a fost de aproximativ 74.800 de dolari.
  • Scăderea ratei natalității ar putea avea un impact profund asupra creșterii economice.
  • Criza demografică amenință un impact pentru cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.

Potrivit unui nou raport, China este unul dintre cele mai scumpe locuri din lume pentru a crește un copil, iar impactul disproporționat asupra femeilor este cauza ratei de fertilitate extrem de scăzute a țării, care se confruntă cu o criză demografică, scrie CNN.

Studiul a constatat că, la nivel național, costul mediu de creștere a unui copil de la naștere până la vârsta de 17 ani a fost de aproximativ 74.800 de dolari – ajungând la peste 94.500 de dolari pentru a susține un copil până la obținerea unei diplome de bacalaureat. Costul creșterii unui copil până la vârsta de 18 ani în China este de 6,3 ori mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor al țării, potrivit raportului.

„Din motive precum costul ridicat al creșterii copiilor și dificultatea femeilor de a găsi un echilibru între familie și muncă, dorința poporului chinez de a avea copii este aproape cea mai scăzută din lume”, se arată în raport. „Nu este o exagerare să descriem situația actuală a populației ca fiind un colaps al natalității”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Criza demografică amenință un impact semnificativ pentru cea de-a doua cea mai mare economie a lumii și s-a adâncit în ultimii ani, în ciuda eforturilor autorităților de a inversa tendința după decenii de politici restrictive privind natalitatea.

Chiar dacă guvernul a relaxat limita privind numărul de copii permis per cuplu, a lansat campanii naționale care încurajează familiile să aibă mai mulți copii și a oferit îndulcitori financiari, puține lucruri s-au schimbat. Pentru multe femei, sacrificiul pur și simplu nu merită răsplata.

Femeile care își iau concediu de maternitate se pot confrunta cu un „tratament incorect” la locul de muncă, cum ar fi transferarea la alte echipe, reducerea salariului sau ratarea oportunităților de promovare, se arată în raport.

Dacă costurile concediului de maternitate sunt suportate în întregime de companii fără asistență guvernamentală, angajatorii ar putea evita să recruteze femei aflate la vârsta fertilă – un lucru care se observă deja pe scară largă în China.

Și în timp ce unele femei încetează complet să mai lucreze în timp ce își cresc copiii, acest lucru face ca revenirea pe piața forței de muncă să fie incredibil de dificilă. Femeile care au copii pot înregistra o scădere de 12% până la 17% a salariului lor.

Economia Chinei a înregistrat o creștere de 5,2% în 2023, ușor mai bună decât o țintă oficială stabilită de Beijing. Dar țara se confruntă cu o multitudine de provocări, inclusiv o scădere record a pieței imobiliare, creșterea șomajului în rândul tinerilor, presiunea deflaționistă, creșterea numărului de insolvențe corporative și creșterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.

Raportul a avertizat că scăderea ratei natalității ar putea avea un impact profund asupra creșterii economice, a fericirii generale a populației și a poziției globale a Chinei.

Citește și